A jemeni biztonsági erők háromszáz tagja átállt a felkelőkhöz

Vágólapra másolva!
Újabb súlyos vereséget jelent a jemeni elnöknek, hogy a biztonsági erők háromszáz tagja csatlakozott az államfő távozását követelő felkelőkhöz. Ali Abdállah Száleh elnök ellen februárban kezdődtek a tüntetések, azóta a polgárháború szélére sodródott Jemen.
Vágólapra másolva!

A jemeni biztonsági erők több mint háromszáz tagja dezertált, és csatlakozott az elnök távozását követelő felkelőkhöz - közölték jemeni ellenzéki források. A kormányerők tömeges átállása nagy siker a 33 éve hatalmon lévő Ali Abdállah Száleh elnök ellen hónapok óta tüntetők mozgalmának.

"A szanaai Változás térről érkezett egy bejelentés, hogy a Köztársasági Őrség 150 katonája, a Központi Biztonsági erők 130 fegyverese, illetve hatvan rendőr csatlakozott a forradalomhoz" - olvasható az ellenzék üzenetében. A kormány oldaláról eddig még nem erősítették meg, hogy a Száleh elnök fia által vezetett Köztársasági Őrségből is valóban dezertáltak volna a katonák. Ha ez beigazolódik, az újabb súlyos vereséget jelent a 69 éves Száleh elnöknek.

Száleh elnök az elmúlt három hétben Szaúd-Arábiában kezeltette magát, mivel megsérült az elnöki palota elleni támadásban. Az elnök ellen februárban kezdődött felkelés Jemenben. Azóta a biztonsági erők több tagja is átállt az ellenzékhez. Az összecsapások a polgárháború szélére sodorták az országot, Száleh sérülése óta azonban elvileg tűzszünet van - emlékeztet a Reuters hírügynökség.

A dezertálások ellenére a hadsereg szerdán újra heves támadást indított a jemeni al-Kaida egyik központjának tartott Zindzsibár város környéke ellen. Legkevesebb 30 ember, köztük egy ezredes és a hadsereg 15 katonája életét vesztette. A harcokban részt vevő jemeni légierő tévedésből egy kisbuszra is csapást mért, az incidensben négy civil meghalt.