Der Standard: Magyarország elszalasztott egy lehetőséget az EU-elnökség alatt

Vágólapra másolva!
Kevés jó osztályzatot kap a magyar EU-elnökség, állapítja meg a fél évet értékelő írásában a bécsi Der Standard. A lap elismeri, hogy voltak sikerek ebben a hat hónapban, kitér azonban a médiatörvény és az új alkotmány körüli vitákra is.  
Vágólapra másolva!

A hatalom bebetonozása nemzetközi arculat helyett címmel közölt cikket a magyar EU-elnökségről szerdán a Der Standard című liberális osztrák lap. A lap budapesti tudósítója, Kathrin Lauer szerint "csak kevés jó osztályzatot" kap a magyar EU-elnökség. Sok bíráló szerint - írta a tudósító - Magyarország elszalasztotta a lehetőséget, hogy az EU-elnökség révén nemzetközi súlyról tegyen tanúbizonyságot, s éppen ebben az időszakban vitte véghez a Fidesz-kormány a legfontosabb lépéseket hatalma bebetonozása érdekében.

Ez utóbbira példaként említette a médiatörvény és az új alkotmány elfogadását. Meglátása szerint az Európai Bizottság csak lényegtelen pontokat bírált a médiatörvényben, a törvény "a cenzúra egy lehetséges eszköze maradt", az új alkotmány pedig olyan eszközöket tartalmaz, amelyek célja megkötni minden leendő kormány kezét.

Ezzel egy időben Orbán Viktor "agresszíven nyilatkozott" Brüsszellel kapcsolatban - fogalmazott a szerző. Szombaton ugyanakkor a hitelek és befektetések "bőségszarujával" érkező kínai kormányfőnek "hízelgett" Orbán Viktor, kijelentette, Magyarországnak másfajta szövetségekre és másfajta szövetségesekre van szüksége - vélte a lap.

Sikereket is elért a magyar EU-elnökség, ezt még a szigorú bírálók is elismerik, például Balázs Péter volt külügyminiszter. E sikerek közé tartozik a horvát csatlakozási tárgyalások lezárása. Balázs ezt tapasztalt magyar szakdiplomaták érdemének is tartja, és úgy véli, hogy szakértői szinten általában véve jól szerepelt a magyar elnökség.

"Vegyes érzelmeket vált ki" a szerző szerint az európai romastratégia. Az Európai Parlamentben ünnepelték a dokumentumot, a romaszervezetek azonban hatástalannak tartják, hiányolják a szankciók kilátásba helyezését.

Kudarcként könyveli el a szerző a Hillary Clinton amerikai külügyminiszter részvételével tervezett keleti partnerségi csúcstalálkozó meghiúsulását. "A hivatalos indoklás szerint egyeztetési nehézség volt az oka, hogy (Clinton) lemondta részvételét. Ehelyett most csütörtökön tesz félhivatalos látogatást Budapesten" - írta a Der Standard.