Washington szerint Románia nem tesz eleget az emberkereskedelem ellen

Vágólapra másolva!
Bírálta Romániát az Egyesült Államok külügyminisztériuma, mondván: a bukaresti kormány nem biztosítja az emberkereskedelem felszámolásához szükséges minimális feltételeket sem. Az amerikai jelentés azt írja, a romániai áldozatokat főként a mezőgazdaságban dolgoztatják, illetve kéregetésre vagy prostitúcióra kényszerítik őket a nyugati államokban.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államok külügyminisztériuma szerint Románia nem teremti meg a minimális feltételeket sem ahhoz, hogy fel lehessen számolni az országot érintő emberkereskedelmet. Az amerikai jelentésben az áll, hogy a román áldozatokat leginkább az agrárszektorban dolgoztatják, de emellett koldulásra és prostitúcióra is kényszeríthetik őket a nyugati országokban.

Az amerikai értékelés szerint a férfiakat, nőket és gyermekeket is érintő emberkereskedelemnek Románia kiinduló, tranzit- és célországa egyben, az emberkereskedők főleg Moldovából, Kolumbiából és Franciaországból szállítanak oda nőket, akiket testük eladására kényszerítenek.

A jelentés szerint a bukaresti kormány tett bizonyos erőfeszítéseket, például betiltották az emberkereskedők által kényszerített koldusok utcai kéregetését. Ugyanakkor nehezményezik: a bukaresti kormány számos bizonyíték ellenére sem válaszolt arra a kérdésre, hogy eljárás alá vont-e vagy elítélt-e emberkereskedőket. Emellett olyan jelzések is voltak, hogy román ügyészek az emberkereskedelem áldozatai ellen indítottak eljárásokat.