Sugárzásmérőt kapnak a fukusimai gyerekek szeptemberben

Vágólapra másolva!
Egy sérült tartályból ismét 15 tonnányi radioaktív víz jutott a talajba a fukusimai atomerőműben kedden, mire az üzemeltető cég, a Tepco meg tudta szüntetni a szivárgást. Közben a Tepco közgyűlésén haragos részvényesek vitáztak a cég jövőjéről, többen azt követelték, a cég mondjon le az atomenergiáról.
Vágólapra másolva!

Több tonna radioaktív víz szivárgott a talajba a sérült fukusimai atomerőműből - közölte kedden a japán Nukleáris és Ipari Biztonsági Hivatal. A Tokiótól 240 kilométerre található, part menti városban mintegy 15 tonna, alacsony szinten sugárzó víz szivárgott a talajba egy sérült tartályból.

Az atomerőművet működtető cég, a Tepco közölte, hogy a szivárgás okát még vizsgálják, de a helyi idő szerint kedd dél körül felfedezett sérülést megszüntették. A tartályokban hatalmas mennyiségű szennyezett víz gyűlt fel, miután lehűtötték a március 11-ei földrengés és szökőár következtében megrongálódott reaktorokat. A Tepco a radioaktív folyadék sugármentesítésével próbálkozik - több-kevesebb sikerrel.

Eközben Fukusimában mintegy 34 ezer, 4 és 15 év közötti gyereknek osztanak ki sugárzásmérőket szeptemberben. Ez jelezheti azt is, hogy az elhúzódó nukleáris válság hosszú távú egészségügyi kockázatokkal fenyeget. A Japan Times hétfőn azt közölte, hogy radioaktív sugárzást mértek 15, a sérült fukusimai atomerőmű környékén élő ember vizeletében, s ezzel bizonyossá vált, hogy a lakosok belső sugárzásnak is ki vannak téve.

Haragos részvényesek a Tepco közgyűlésén

A BBC tudósítása szerint az atomerőművet üzemeltető cég haragos részvényesekkel találta magát szemben az első közgyűlésén azóta, hogy a március 11-ei földrengésben és az azt követő szökőárban megsérült a fukusimai atomerőmű. A részvényesek kritikával illették azt, ahogyan a cég kezelte a válságot. A Tepco részvényeinek árfolyama zuhant a katasztrófa után, emellett a cégnek mintegy 100 milliárd dollár értékben kell kártérítést fizetnie azután, hogy az erőműből radioaktív anyagok szabadultak el.

A közgyűlésen a cég igyekezett megnyugtatni a befektetőket, hogy hamarosan megoldást találnak a krízisre - számol be a BBC brit közszolgálati médium internetes oldala.

A legnagyobb vitát a részvényesek között a nukleáris energia jövőjéről szóló kérdés váltotta ki, és az, hogy a cégnek milyen állásponton kell lennie ebben a vitában. Többen azon a véleményen voltak, hogy a Tepcónak fel kell hagynia az atomenergia-termeléssel, mert új erőművek építése lehetetlen lesz Japánban a jövőben.

Mások szerint atomenergia nélkül nem lehet kielégíteni a japán energiaigényeket. "A japán emberek mennyit lesznek hajlandónak feláldozni jelenlegi életszínvonalukból" - tette fel a kérdést az egyik befektető cég vezetője.