Harry herceget szeretnék államfőnek a kanadai királypártiak

Vágólapra másolva!
A kanadai monarchisták azt szeretnék, ha Harry herceg lenne Kanada királya. Szerintük túl messze van az országtól az államfő, aki jelenleg II. Erzsébet brit uralkodó, ráadásul úgy vélik, hogy Harrynek, aki harmadik a brit trónöröklési sorban, nincs esélye trónra.
Vágólapra másolva!

Harry herceget akarják Kanada királyának a kanadai monarchisták, amivel szerintük megoldódna a régi probléma, hogy túl messze van az országtól az államfő, aki jelenleg II. Erzsébet brit uralkodó. A kanadai királyságpártiak azért most rukkoltak elő az ötlettel, mert a héten vendégségbe érkezik hozzájuk Vilmos herceg és Katalin hercegnő.

Vilmos a második a brit trón öröklésének sorában, öccse Harry (mindketten II. Erzsébet unokái) pedig a harmadik - jelenleg. Ám ha Vilmos és Katalin házasságából gyermek születik, akkor Harry hátrébb sorolódik - gyakorlatilag semmi esélye sem marad a trónra - és "szabaddá válhat" Kanada számára.

A kanadai monarchisták Ottawát javasolják Harry székhelyéül, és a brit királyi családtag állandó jelenlétével remélik kifogni a szelet azoknak a vitorlájából, akik sokkal inkább választott államfőt szeretnének Kanada első emberéül, nem pedig osztoz(kod)ni a britekkel - adta hírül a Daily Telegraph című brit lap.

Azt egyébként a leglelkesebb királypárti kanadaiak is elismerik, hogy a bő 4 ezer kilométeres távolság az ország és uralkodója között nem ideális állapot, és jobb, ha egy államfő nem két-három évente egyszer bukkan fel országában.

Etienne Boisvert, a kanadai monarchisták Quebec tartományi szóvivője szerint a királyi család egy intézmény, mely tudja, hogyan kell megújítania önmagát, és úgy véli, hogy most lenne a megfelelő idő egy radikális változásra. Szerinte Harry hercegnek nincs esélye arra, hogy király legyen, de náluk meg tudná alapítani a királyi család kanadai ágát. A Szent James Palota szóvivője nem kívánta kommentálni a felvetést.