Hatvan éve nem látott szárazság fenyeget éhhalállal több mint tízmillió afrikait

Vágólapra másolva!
Kenya és Szomália több térségében is vészhelyzet van az ENSZ szerint a 60 éve nem látott szárazság miatt. A szervezet szerint Afrika szarvánál több mint tízmillió embert fenyeget az éhínség.
Vágólapra másolva!

Az ENSZ szerint több mint tíz millió embert fenyeget az éhínség Afrika szarvánál az elmúlt 60 év legnagyobb aszálya miatt - olvasható a brit Guardian honlapján. A szárazság komoly élelmiszerválságot okozott, az alultápláltak aránya is nőtt a térségben.

Az éhínség elsősorban Kenyát és Szomáliát sújtja, de Dzsibuti, Etiópia és Uganda is veszélyeztetett helyzetben van. "Két egymást követő, gyenge esős évszak okozta ezt, és 2012-re sem valószínű javulás" - olvasható a Guardianen egy ENSZ-szakember nyilatkozata.

Az újság szerint az élelmiszerárak növekedése is gondot okoz, több, "mérsékelten szegény" háztartást a tönk szélére sodorva. Az ENSZ élelmiszerbiztonsági térképe szerint Kenya és Szomália több térségében is vészhelyzet van, és csak egy kategória választja el őket a legrosszabb, katasztrofális besorolástól.

Az érintett részeken az alultáplált gyermekek aránya több mint 30 százalékos, és az ENSZ szerint a jövőben tovább fog nőni ez a szám. Az éhínség miatt az elmúlt két hétben 20 ezer szomáliai menekült Kenyába.

Az éhínség miatt az ENSZ Szomáliának és Kenyának egyenként 525 millió dollárt szeretne eljuttatni, aminek a fele álla rendelkezésére, míg a Dzsibutinak szánt 30 millió dollárból egyelőre csak 10 millió van meg.