Nyers modorú hercegnőt kap az óriáslakodalomra készülő Monaco

II. Albert Monaco uralkodó hercege és menyasszonya Charlene Wittstock
Vágólapra másolva!
Monaco aranykorának újbóli eljövetelét várják attól a 33 éves úszóbajnoktól, akit a héten háromnapos lakodalom keretében vesz feleségül a városállam uralkodója, II. Albert herceg. Az átlagos körülmények között élő családból származó Charlene Wittstock franciatudásán és nyilvános megjelenésein még van mit finomítani, de egy biztos, kitartásban nem szorul továbbképzésre: öt évet várt türelmesen az alkalomra.
Vágólapra másolva!

Alig érkezhetett ennél messzebbről - földrajzilag és társadalmilag is - az idei nyár második uralkodói esküvőjének vőlegénye és menyasszonya. Előbbi egy herceg, és egy hollywoodi filmcsillag második gyerekéként született Monacóban, politológiát, gazdaságtant, zenét és angol irodalmat hallgatott egy amerikai egyetemen, míg utóbbi egy kereskedő apától és egy úszóedző anyától született dél-afrikai úszóbajnok.

Albert monacói herceg a héten veszi feleségül a nála húsz évvel fiatalabb Charlene Wittstockot egy háromnapos lakodalmon. Csütörtök este az amerikai Eagles játssza a Hotel Californiá-t Monaco futballstadionjában 15 ezer néző előtt. Pénteken délután a hercegi palota tróntermében lesz a polgári esküvő, amelyet a palota előtti téren felállított kivetítőkön kísérhetnek figyelemmel a monacóiak, akiket büfévacsorával is ellátnak: mediterrán és dél-afrikai ételeket készítenek helyi és dél-afrikai szakácsok, az ifjú pár pedig személyesen is csatlakozik a megjelentekhez.

Este Jean Michel Jarre szórakoztatja a násznépet fény- és hangjátékkal a kikötőben. Az egyházi esküvő a hercegi palota udvarán lesz szombat délután, ide 3500 meghívott vendéget várnak. Ezután végigkocsikáznak - egy külön erre az alkalomra készített hibrid Lexusban - a városállamon, majd tűzijáték és operabál zárja az eseményt.

Turisták tízezreit várják az eseményre, amely nemcsak látványossága miatt jelentős, hanem az aprócska adóparadicsom hercegség jövője szempontjából is. A házassággal ugyanis esély lehet rá, hogy törvényes örökös szülessen a Vatikán után a világ második legkisebb államát - ahol 360 ezer bankszámlára 35 ezer, zömében tehetős betelepülő külföldi lakos jut - hét évszázada irányító Grimaldi családban.

A trónra apja, II. Rainier 2005-ös halála után kerülő Albert herceg agglegény életmódja miatt ugyanis sokáig kérdéses volt az utódlás és ennélfogva az állam léte is. A Franciaországgal fennálló szerződés értelmében egészen 2002-ig úgy volt, hogy fiúörökös híján Monaco végül visszaszáll majd a franciákhoz. 2002-ben azonban lehetővé tették a nőági örökösödést, de az uralkodóval szemben így is van egy olyan elvárás, hogy gondoskodjon utódról.

Nem mintha a sokáig playboy életet élő hercegnek - randevúzott Gwyneth Paltrow és Brooke Shields színésznőkkel, Naomi Campbell és Claudia Schiffer szupermodellekkel is - ne lenne már gyereke. Apja halálának évében ismerte el, hogy van neki kettő is - egy fiú egy togói származású stewardesstől, illetve egy lány egy amerikai nőtől -, de az alkotmány értelmében az örökös csakis házasságon belül született utód lehet a katolikus vallású államban.

Forrás: AFP/Valery Hache

A házasság azon kívül, hogy hozzájárul a hercegi család és ennélfogva Monaco stabilitásához, talán segíti felderíteni is a monacóiakat, akiknek komoran indult az idei év. Egyrészt a gazdasági válság hatásai keserítették el őket - húsvétkor még a híres monte-carlói kaszinó krupiéi is sztrájkoltak a fizetések miatt -, másrészt az, hogy a nemzeti fociválogatott kiesett a francia bajnokság első osztályából.

A gyerekkorában és néha még felnőttként is dadogós, de így is négy nyelven - franciául, spanyolul, angolul, olaszul - tökéletesen beszélő Albert 2000-ben találkozott először menyasszonyával, a Monacóban egy úszógálán részt vevő dél-afrikai úszóbajnok Wittstockkal. Az életét az úszásnak szentelő, de a továbbtanulást nem erőltető lány és a herceg elsősorban sportolói tapasztalataik terén találhattak közös témát. Albert a monacói bobcsapattal öt egymást követő téli olimpián indult, az úszásban dél-afrikai bajnoki címet szerző Wittstock pedig képviselte hazáját a 2000-es sydney-i olimpián (csapatban úszott, és érmet nem szerzett).

Az ugyanakkor kérdéses, hogy Wittstock képes lesz-e megidézi a lassan 30 éve elhunyt Grace Kelly nevével fémjelzett monacói aranykort. Sokan támadták, mások dicsérték, hogy megpróbálja követni 1982-ben autóbalesetben elhunyt világhírű hercegnő elődjét, például a jellegzetes konty és hasonló stílusú ruhák viselésével.

Forrás: AFP/Sebastien Nogier

Az biztos, hogy a lány nagyon kitartó volt: négy évet élt Monacóban arra várva, hogy a herceg végre döntésre jusson arról, elveszi-e feleségül - írja a New York Times. Nem volt semmilyen hivatalos státusza, végzettsége, sőt franciatudása is hagyott némi kívánnivalót maga után.

Bár közben folyamatosan oktatták protokollra és francia nyelvre, szűk körben továbbra is közvetlennek és nyersnek mondják. "Nagyon őszintén beszél az emberekkel. Megmondja Abertnek is: Ezt akarom, azt meg nem akarom" - idézte a New York Times Stéphane Bern francia újságírót.

Amikor vőlegényével, a herceggel együtt egy francia televízióban meginterjúvolták, és megkérdezték, szeretnének-e gyereket, a protokollt félredobva közbevágott: "Adjon már egy kis időt!". Majd később, amikor arról kérdezték, aggódik-e a protokoll és a sajtó folyamatos érdeklődése miatt azt válaszolta: "Nem, nem aggódom, vagyis... tulajdonképpen egészen izgatott vagyok", és a herceghez fordult: "Mit szeretnél, mit mondjak?". "Semmit, teljesen rendben van" - biztosította a herceg.

Forrás: AFP/Valery Hache

A New York Times szerint csak kevés interjúlehetőséget biztosítanak vele, egyes esetekben az előre elküldött kérdésekre adott válaszokból készült írást is visszakérték, hogy átnézhessék.

Azt maga Wittstock is elismeri, hogy nehezen illeszkedik be a monacói társadalmi életbe. "Az emberek, akikkel találkozom, nem mindig értik dél-afrikai hozzáállásomat vagy humoromat. Természetes, hogy vannak, akik féltékenyek, ez együtt jár a helyzettel. Jóllehet találkoztam pár csodálatos emberrel, amióta Monacóban élek, de csak ismerősöknek tekintem őket. Csak két ember van, akiket barátomnak tekintek" - mondta tavaly a brit Tatler magazinnak adott interjújában.

Sok mindent kellett elviselnie - mondta a New York Timesnak Stéphane Bern. "Gonoszkodások, féltékenység, a herceg döntésképtelensége. Minden mozdulatát figyelték, és értékelték. De nagyon erős volt, nagyon természetes és közvetlen. És ez működött."