A gazdaságról és az emberi jogokról is tárgyalt Angela Merkel és Ven Csia-pao

Vágólapra másolva!
Tizenöt milliárd dollár értékben írt alá szerződéseket a német kancellár és a kínai miniszterelnök. Angela Merkel szerint Ven Csia-pao látogatásával új fejezet nyílt a kínai-német kapcsolatok történetében. A talákozón kényes kérdések is szóba kerültek.
Vágólapra másolva!

Kínának elemi érdeke az euró stabilitása - mondta Angela Merkel német kancellár, és megnyugtatta Ven Csia-pao kínai miniszterelnököt, hogy a német kormány az euróövezet szolidaritásának és egységének biztosításán dolgozik.

A kínai kormányfő berlini látogatásán hangsúlyozta, hogy Európa képes lesz túllendülni pénzügyi nehézségein, amennyiben folytatja gazdasági és pénzügyi reformjait, és hozzátette: Kína azzal segíthet, hogy egyes euróövezeti államok kötvényeit vásárolja. Ven Csia-pao szerint az euróövezeti adósságválság azt mutatja, hogy a világgazdaságot továbbra is bizonytalanság hatja át, és a felgyorsuló infláció világméretű probléma, nem csak egy adott országnak okoz gondot.

Angela Merkel jó jelnek tekintené, ha Kína valamennyi feltételt teljesítené ahhoz, hogy tisztán piaci elveken működő gazdaságként ismerhessék el. A találkozón szót emelt a kínai jogállamiság fejlesztéséért, az átlátszó igazságügyi eljárásokért és az újságírók munkalehetőségeinek javításáért is. Merkel egyúttal üdvözölte Aj Vejvej és Hu Csia emberjogi aktivisták szabadon engedését, és tisztességes, átlátható eljárást sürgetett - számolt be a Berliner Morgenpost című német napilap internetes oldala.

Guido Westerwelle német külügyminiszter kijelentette, hogy a kínai miniszterelnökkel és a delegációval nehéz, kényes kérdéseket is meg lehet beszélni, mert a kapcsolatok mélysége és intenzitása ezt is lehetővé teszi. Németország azonban nem kioktatni akar, hanem a nézeteivel és az értékeivel próbálja meggyőzni partnerét - tette hozzá a külügyminiszter.

Bár Németország korábban bírálta Pekinget az emberi jogok helyzet miatt, berlini politikai és gazdasági körökben nagy várakozás előzte meg a kínai miniszterelnök érkezését. A kölcsönös érdeklődést - illetve érdekeket - jelzi, hogy a kínai kormányfő 13 minisztere társaságában érkezett Berlinbe, így a konzultációkon mindkét részről szinte az egész kormány részt vett.

A német kancellár kijelentette, hogy Ven Csia-pao látogatásával új fejezet nyílt a német-kínai kapcsolatok történetében. A kínai miniszterelnök és a német kancellár 15 milliárd dollár értékben írt alá szerződéseket. A megállapodások között négy tisztán gazdasági természetű, a többi pedig minisztériumok és egyéb állami szervek közti egyezmény.

Ven Csia-pao Berlinben fejezi be Magyarországot, Nagy-Britanniát és Németországot érintő európai körútját.