Külföldi kémnő lehetett a 63 éves kínai miniszter szeretője

Vágólapra másolva!
Valószínűleg egy tajvani kémnő volt a szeretője Kína korábbi pénzügyminiszterének, aki 2007-ben mondott le "személyes okok" miatt. Egy WikiLeaks-akta szerint Csin Zsen-csing bekapta a "mézes madzagot", a vonzó ügynök pedig érzékeny információkat próbált kiszedni belőle a viszony segítségével. A minisztert előbb áthelyezték, majd őrizetbe is vették a kínai hatóságok.
Vágólapra másolva!

Szeretője miatt kellett lemondania 2007-ben a kínai pénzügyminiszternek, miután kiderült, hogy az akkor 63 éves politikusnak egy külföldi titkosügynökkel volt viszonya - írja a Telegraph című brit lap. Az szexbotrányra egy június elején közzétett WikiLeaks-akta derített fényt, amelyben Kínában dolgozó amerikai diplomaták számoltak be az ügyről. A miniszter lemondásakor, 2007-ben a kínai hivatalos média "személyes okokkal" magyarázta a miniszter távozását.

Az amerikai diplomaták értesülése szerint azonban Csin Zsen-csing (Jin Renqing) "bekapta a mézes madzagot", azaz egy csábításra specializálódott kémnő hálójába került. "A nőt úgy mutatták be a miniszternek, mint aki a kínai katonai hírszerzésnél dolgozik" - áll a WikiLeaks-aktában. Kiderült azonban, hogy Csin szeretője nem Kínának, hanem a tajvani titkosszolgálatnak dolgozott, hogy érzékeny, titkos információkat szedjen ki az idős férfiból (a Kínai Népköztársaság által el nem ismert Tajvan hivatalos neve Kínai Köztársaság - a szerk.).

A hongkongi média már Csin Zsen-csing lemondása idején arról spekulált, hogy szexbotrány lehetett az ügy hátterében, de a találgatások ekkor még másról szóltak. Hongkongi lapok tudni vélték, a miniszter azután mondott le, hogy kiderült, több másik magas rangú kínai tisztviselővel közös szeretőt tartott. Ennek alapján elképzelhető, hogy a vonzó kémnő nem csak a minisztert, de másokat is behálózott.

Csint annak idején a minisztériumból egy kormányzati kutatási fejlesztési központ helyettes vezetőjének tisztségébe helyezték át. Az új munkahelyén azonban már nem jelent meg, egy hongkongi lap szerint azért, mert "segédkeznie kellett fontos hivataloknál zajló nyomozásokban". A volt minisztert egy hónappal lemondása után le is tartóztatták a kínai hatóságok.

A "mézes madzag" bevetése gyakorlatilag egyidős a kémkedés történetével, és bár korábban főleg a szovjet és kelet-német ügynökök vetették be bájaikat e téren, mostanában inkább a kínaiakra jellemző ez a módszer - jegyzi meg a Telegraph. 2008-ban Gordon Brown brit miniszterelnök egyik segédjének okostelefonját lopta el egy nő, akivel egy sanghaji nightclubban ismerkedett meg. Nemrég egy minszki magyar diplomatának is viszonya volt egy nővel, amelyet vélhetően a fehérorosz titkosszolgálat szervezett meg, hogy a róla készült felvételekkel zsarolhassa vagy kompromittálhassa a férfit (erről itt olvashat bővebben).