Elfogatóparancsot adtak ki Kadhafi ellen

Vágólapra másolva!
Emberiesség elleni bűncselekmények és civilek ellen elrendelt támadások miatt elfogatóparancsot adott ki Moammer Kadhafi líbiai vezető ellen a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság.
Vágólapra másolva!

A hágai Nemzetközi Büntetőbíróság bejelentette, hogy elfogatóparancsot adott ki Moammer Kadhafi líbiai vezető ellen - írja internetes oldalán a BBC brit közszolgálati médium.

A bíróság emberiesség elleni bűncselekményekkel és civilek elleni támadások elrendelésével vádolja az ezredest. A hágai bíróság Kadhafi fia és a hírszerzés vezetője ellen is elfogatóparancsot adott ki.

Az elfogatóparancsok kiadását Luis Moreno-Ocampo, a bíróság ügyésze kezdeményezte líbiai tiltakozók szándékos meggyilkolása címén. Kijelentette, a bíróságnak bizonyítékai vannak arra, hogy Kadhafi személyesen rendelte el a fegyvertelen líbiai civilek elleni támadásokat, illetve politikai ellenfeleinek a letartóztatását és megkínzását.

Hágában állomásozó diplomaták szerint az elfogatóparancs kiadása megnehezítheti a tárgyalásos megoldást Líbiában. A bírósági döntés azt jelenti, hogy a Nemzetközi Büntetőbíróságot létrehozó alapokmány részes államai - 116 ország - amint lehetőségük nyílik rá, kötelesek elfogni a 69 éves líbiai vezetőt és két társát.

Líbiai tisztségviselők elutasították a bíróság döntését, még mielőtt a határozat megszületett volna. A bíróság nem legitim szerv, nincs joghatósága, és az egész tevékenysége kizárólag afrikai vezetők ellen irányul - mondta a líbiai kormányszóvivő.

NATO-tagállamok március óta bombáznak líbiai célpontokat, hivatalosan a líbiai civilek megvédése érdekében. Kadhafi többször kijelentette, kitart szülőhazájában, utolsó csepp véréig harcolni fog. A február óta tartó líbiai forrongásokban egyes adatok szerint több ezren halhattak meg.