Elhalasztották Románia területi-közigazgatási átalakítását

Vágólapra másolva!
Elutasította a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) koalicíós partnerének és a román államfőnek az ország területi-közigazgatási újjászervezésére vonatkozó tervezetét. A jogszabályt így, a kisebbségi törvénytervezettel együtt csak ősszel fogadhatja el a román parlament.
Vágólapra másolva!

Őszre halasztotta a román kormánykoalíció az ország területi-közigazgatási átalakítását, miután az RMDSZ elutasította Traian Basescu államfő és a román kormány fő erejét képező Demokrata Liberális Párt (PDL) erre vonatkozó tervezetét.

A két koalíciós partner már korábban jelezte: egyetért azzal, hogy a minisztériumi intézmények átszervezése a jelenlegi gazdasági fejlesztési régiók határvonala mentén történjen. Ezek alapján nem lennének kormányzati intézmények mind a 41 romániai megyében, hanem a nyolc fejlesztési régióban csak egy-egy ilyen központi intézet jön létre, ami majd egy egész régiót szolgál ki. A felek múlt héten állapodtak meg erről Traian Basescunak a parlamenti pártokkal folytatott konzultációján. A román államfő azonban csökkenteni szeretné a bürokráciát és a központi államapparátust, a bukaresti parlamentben elmondott beszédében pedig jelezte: nem mond le a közigazgatás átszervezéséről, és ismét síkraszállt a megyék számának csökkentése mellett.

A területi-közigazgatási rendszer átalakítása mellett a koalíció a kisebbségi törvénytervezetet is őszre halasztotta. A felek főként a kulturális autonómiát szabályozó fejezet tekintetében nem értenek egyet, a demokrata pártiak nem akarnak vétójogot adni a jogszabály értelmében megalakuló kisebbségi Kulturális Autonómia Tanácsoknak a nemzeti kisebbségeket érintő kérdésekben. Ezt a jogszabályt a koalíciós megállapodás szerint június végéig kellett volna elfogadnia a román parlamentnek, az RMDSZ azonban azt mondta, hogy egyelőre nem lép ki a kormánykoalícióból - az ország politikai stabilitásának biztosítása, valamint a már létező kisebbségi jogok védelme érdekében.