Londonban az emberi jogok is szóba kerültek a kínai kormányfő tárgyalásain

Vágólapra másolva!
Százmilliárd dolláros kétoldalú kereskedelmi forgalom elérését tűzte ki célként az évtized közepéig a brit és a kínai kormány. Ven Csia-pao kínai és David Cameron brit kormányfő londoni tárgyalásán szó volt az emberi jogok helyzetéről is.
Vágólapra másolva!

Ven Csia-pao kínai miniszterelnök Budapestről érkezett Londonba a hétvégén, és hétfőn részt vett az elsősorban gazdasági tárgyú, évente megrendezett brit-kínai stratégiai csúcstalálkozón. A rendezvényt lezáró hétfő délutáni közös sajtóértekezleten David Cameron brit miniszterelnök elmondta: megállapodtak, hogy a két ország közötti kereskedelem értékének 2015-re el kell érnie a százmilliárd dollárt, és ennek érdekében folytatni kell a kölcsönös piacnyitási folyamatot.

Cameron közölte, hogy a hétfői megbeszéléseken brit és kínai illetékesek 1,4 milliárd font (420 milliárd forint) értékben írtak alá kétoldalú üzleti megállapodásokat. A brit kormányfő méltatta a két ország közötti párbeszédet, de hozzátette, hogy a politikának és a gazdaságnak párhuzamosan kell fejlődnie, mert az emberi jogok tisztelete a legfontosabb biztosítéka a jólétnek és a stabilitásnak - idézte David Cameront a BBC brit közszolgálati médium internetes oldala. Ven Csia-pao szerint a kérdésben együttműködésre és párbeszédre van szükség, nem pedig arra, hogy a felek egymásra mutogassanak. Kínának és Nagy-Britanniának tisztelnie kell egymást az emberi jogok terén is - mondta a kínai kormányfő.

Az emberi jogok, a demokrácia, a szabadság és az egyenlőség más-más módokon és formákban érvényesülhet különböző országokban - mondta a kínai miniszterelnök. Szerinte Kína nemcsak a gazdaságban, hanem a politikában is szerkezeti reformokat hajt végre.

Ven Csia-pao hangsúlyozta, hogy a kínai kormány keményen dolgozik olyan társadalmi problémák megoldásán, mint a szegények és a gazdagok közötti szélesedő különbség és az igazságtalanságok egyéb megnyilvánulásai, hogy a kínai nép egyenlő jogokat élvezhessen gazdasági, politikai és más területeken. A kínai kormány elkötelezett az emberi jogok hazai védelme mellett, az emberi jogok tiszteletben tartása és védelme már a kínai alkotmányban is szerepel - tette hozzá a kínai miniszterelnök.