Sokmilliós kárpótlással mentettek meg a lefejezéstől egy indonéz nőt

Vágólapra másolva!
Az indonéz kormány közel százmillió forintnyi kárpótlás megfizetését vállalta magára, hogy egy Szaúd-Arábiában gyilkossággal vádolt indonéz nő elkerülhesse a halálbüntetést. Az Arab News napilap jelentése szerint az indonéz kormány átutalta a pénzt az áldozat családjának.
Vágólapra másolva!

A kormánypénzből kiváltott nő azt vallotta tárgyalásán, hogy önvédelemből ölte meg jemeni származású munkaadóját, aki meg akarta erőszakolni. A rijádi bíróság ennek ellenére halálra ítélte.

Szaúd-Arábiában az iszlám jog, a saría van érvényben, erre hivatkozva róják ki sok esetben a halálbüntetést. Gyilkosság elkövetésekor akkor nem hajtják végre az ítéletet, ha az áldozat családja elfogadja a kárpótlás megfizetését.

Az Arab News internetes oldalán olvasható cikk szerint jelenleg 28 indonéz háztartási alkalmazott vár halálbüntetése végrehajtására Szaúd-Arábiában, további ezren pedig kisebb bűncselekményekért ülnek börtönben. Egy hete egy 54 éves nőt is munkaadója meggyilkolása miatt fejeztek le, az asszony szintén azzal védekezett, hogy a férfi szexuálisan zaklatta. Tiltakozásul visszahívták az indonéz nagykövetét Rijádból.

Az Arab News úgy tudja, a királyságban több mint 1,2 millió indonéziai vendégmunkás dolgozik. Az indonéz kormány múlt csütörtökön jelentette be, hogy augusztus 1-jétől nem engedélyezik a vendégmunkásoknak a szaúdi munkavállalást mindaddig, amíg nem állapodik meg a két ország a munkások jogbiztonságáról - ezt Susilo Bambang Yudhoyono indonéz elnök jelentette be a televízióban közvetített beszédében.