Békésen oldaná meg a területi vitáját Kína és Vietnam

Vágólapra másolva!
Két, ásványkincsekben gazdag sziget hovatartozásáról vitatkozik egymással Kína és Vietnam. A kínai média értesülései szerint a két ország ígéretet tett arra, hogy békésen oldja meg a területi vitát, miközben Vietnamban a kínai nagykövetség előtt százan tüntettek.
Vágólapra másolva!

Kína és Vietnam viszonyában évek óta jelentős feszültséget okoz a Dél-kínai-tengeren lévő Spratly-, illetve Paracell-szigetek hovatartozása. A jelenleg kínai ellenőrzés alatt lévő, ásványi kincsekben gazdag szigetekre más környező országok is igényt tartanak. Peking és Hanoi ígéretet tett arra, hogy "békésen, tárgyalásokon és baráti konzultációkon" megoldja területi vitáját - jelentette vasárnap a hivatalos kínai média a két ország vezetésére hivatkozva.

A vita miatt tüntetés volt vasárnap Kína hanoi nagykövetségénél, immár a negyedik egy hónapon belül. Ezúttal mintegy száz ember vett részt a demonstráción, míg korábban több száz fős tüntetés is volt. A tüntetők transzparenseiken azt követelték, hogy Kína vonuljon ki a szerintük vietnami felségvizekről. A szigorúan központosított állampárti Vietnamban nem engedélyezik a tüntetéseket, a hatóságok azonban "engedékenyek", ha az utcai demonstráció célpontja Kína.