Felfüggesztett börtönt kapott egy izraeli házaspár, mert auschwitzi kiállítási tárgyakat loptak el

Vágólapra másolva!
Egy reklámszatyorban akart kicsempészni kilenc kiállítási tárgyat egy izraeli házaspár a múzeumként működő, egykori auschwitz-birkenaui náci koncentrációs táborból.
Vágólapra másolva!

Kétéves felfüggesztett börtönbüntetésre és pénzbírságra ítéltek egy izraeli házaspárt Lengyelországban, amiért kiállítási tárgyakat tulajdonított el a múzeumként működő, egykori auschwitz-birkenaui náci koncentrációs táborból.

Mint a malopolskai (kis-lengyelországi) vajdasági rendőrség szóvivője, Dariusz Nowak szombaton közölte, előző nap Krakkó repülőterén, Balicében egy izraeli járat felszállása előtt tartott rutinellenőrzés során a határőrök kilenc régiséget találtak egy reklámszatyorban, amely egy izraeli házaspáré volt. A 60 éves férfi és 57 éves felesége a volt haláltáborból tulajdonította el a kiskanalakat, ollókat, késeket, porcelán palackok dugóit és egyéb tárgyakat.

A házaspár az éjszakát fogdában töltötte, mielőtt a lengyel ügyészség szombat reggel vádat emelt ellenük különös jelentőségű kulturális javak ellopása és Lengyelországból való kicsempészésének kísérlete miatt. Az ilyen cselekményért 10 évig terjedő börtönbüntetés szabható ki.

A házaspár elismerte tettét, és elfogadta a kiszabott pénzbüntetést. A befizetett pénzbírságot az auschwitz-birkenaui múzeum kiállítási tárgyainak konzerválására fordítják - közölte Mariusz Slomka, a körzeti ügyész helyettese, nem említve, hogy mekkora összegről van szó. A szükséges formaságok elintézése után a pár szabadon távozhat Lengyelországból - tette hozzá.

Egy év leforgása alatt ez volt a harmadik ilyen eset a dél-lengyelországi emlékmúzeumban.