Bin Laden lecserélte volna az al-Kaida nevét

Vágólapra másolva!
Új nevet akart adni az al-Kaidának Oszama bin Laden, legalábbis ez derül ki a májusban megölt terroristavezér egyik leveléből. Bin Laden sajnálta, hogy az al-Kaida neve nem eléggé utal a szent háborúra, amelyet szerinte vívnak, és a szervezet vallásos jellegére. Ezért többek között olyan neveken gondolkodott, mint a "Kalifátus Helyreállításának Csoportja".
Vágólapra másolva!

A májusban egy amerikai kommandósakció során megölt Oszama bin Laden, az al-Kaida vezére egyik utolsó levelében arról írt, hogy szeretné megváltoztatni az al-Kaida nevét. Bin Laden úgy gondolta, a nyugat megnyerte velük szemben a kommunikációs csatát - írja az AP hírügynökség.

A levél szerint Bin Laden problémája az volt, hogy az al-Kaida nevében elvesztette vallási jellegét, és nem tükrözi a csoport dzsihádról, vagyis a szent háborúról alkotott képét. A megölt Oszama bin Laden terrorhálózata eredetileg az Al-Kaida Al-Dzsihád, magyarul "a szent háború alapja" nevet viseli, amivel az egykori vezető azért nem volt elégedett, mert széles körben csak a név első részét használták. Szerinte ezzel elvették szervezetének vallási jellegét, ami már nem sugallta a muszlimoknak azt, hogy szent háborút vívnak az Egyesült Államok ellen.

A terroristavezér új neveket javasolt a levelében: az egyik ilyen a Monoteizmus és Szent Háború Csoportja lett volna, de felmerült a Kalifátus Helyreállításának Csoportja elnevezés is. "Ez amolyan márkanév-készítési gyakorlat volt a részéről" - mondta egy névtelenül nyilatkozó amerikai kormányilletékes az AP szerint.

George W. Bush előző amerikai elnök egykori kormányzati tisztviselői többször kritizálták Barack Obamát, amiért száműzte a vallási töltettel bíró szavakat a kormányzat terrorizmussal kapcsolatos közleményeiből. A Fehér Ház jelenlegi vezetése szerint viszont az al-Kaida névváltoztatásának fejtegetéséről szóló dokumentumok tanúsítják, hogy az elnök stratégiája bevált.

Barack Obama csütörtökön bejelentette, hogy tízezer amerikai katonát vonnak ki Afganisztánból az év végéig, mert a közelmúltban súlyos csapásokat mértek az al-Kaida vezetésére, amivel komoly veszteségeket okoztak a táliboknak.