Tagadja bűnösségét és korrupcióval vádolja a gázcégeket Timosenko

Vágólapra másolva!
Tagadta a bíróságon a hatalommal való visszaélés vádját Julia Timosenko volt ukrán miniszterelnök, akit azzal gyanúsítanak, hogy előnytelen gázszerződéseket kötött Oroszországgal. Timosenko bemutatta a kalkulációkat és korrupcióval vádolta az egyik ukrán gázcéget.
Vágólapra másolva!

Tagadta az ellene felhozott vádakat a kijevi pecserszki kerületi bíróságon kezdődött perében pénteken Julija Timosenko, és az ellene indított bűnvádi eljárás lezárását követelte. A volt ukrán kormányfőt azzal vádolják, hogy hatalmával visszaélve 2009-ben előnytelen gázvásárlási szerződéseket kötött Oroszországgal.

A vád szerint a politikus miniszterelnökként olyan megállapodást kötött Moszkvával 2009-ben, amelynek értelmében Ukrajna túl magas áron vásárolt orosz földgázt, ráadásul nem kapott felhatalmazást a kormánytól, hogy aláírja a szerződést.

Timosenko a bíróságon 2005-től kezdődően időrendben bemutatta az ukrajnai gázszállítások teljes árkalkulációját, és korrupcióval vádolta a gázpiacra nemrégiben visszatért RoszUkrEnergo vállalatot.

Timosenko megnevezte a RoszUkrEnergo több társtulajdonosát is. Timosenko, aki Leonyid Kucsma elnöksége alatt az energiaiparért felelős minisztelnök-helyettes volt, azt állította, hogy "az Ukrajnában kitermelt olcsó gázt exportálják, míg a drága orosz gázt belföldön használják fel". A vádlott kérte, hogy zárják le az ellene a főügyészség által indított "hamisított" bűnvádi eljárást.

A nagy érdeklődéssel kísért per fokozott biztonsági intézkedések közepette nyílt meg. A bíróság épülete körül rendőrségi adatok szerint Timosenko másfélezer híve, nem hivatalos adatok szerint ötezren gyűltek össze. A zsúfolásig megtelt tárgyalóteremben legalább száz újságíró, Timosenko számos híve és ellenfele jelent meg. Előbbiek a bíró rendreutasító felszólítását semmibe véve "szégyen, szégyen" kiáltásokkal zavarták meg a tárgyalást, szidalmazták a bíróságot és a hatóságokat.

Timosenko, aki krémszínű kiskosztümben és feje köré csavart hajfonattal jelent meg a bíróságon, Viktor Janukovics elnököt vádolta azzal, hogy úgymond elítélt bűnözőként akarja őt távol tartani a közelgő parlamenti, illetve elnökválasztásoktól. Az ellenzék legfőbb vezetője azonban hangoztatta, nem marad nyugton. "A hangom a börtönből még hangosabb lesz, mert az egész világ hallani fog engem" - jelentette ki Timosenko.

José Manuel Pinton Teixeira, az Európai Unió ukrajnai nagykövete, aki jelen volt a tárgyaláson, elmondta, hogy a tárgyalóteremben borzalmasak voltak a körülmények. "Politikailag nem tudom értékelni az ügyet, de a tárgyalás feltételei embertelenek" - mondta távozóban. Izzadság csorgott Rogyion Kirejev bíró arcáról, Szerhij Vlaszov, Timosenko védője rövid szünetet kért, hogy lecserélje átizzadt ingét.

Timosenko 2004-ben a Nyugat-barát Viktor Juscsenkót Janukoviccsal szemben az elnöki székbe segítő "narancsszínű forradalom" vezéralakja volt, majd a kormányfői székbe került. A gazdasági nehézségek, a lassú reformok és a "narancsszínű táboron" belüli állandó torzsalkodás miatt azonban a 2010-es elnökválasztáson alulmaradt az oroszbarát Viktor Janukoviccsal szemben.