Svájchoz csatlakozna a szlovének fele egy felmérés szerint

Vágólapra másolva!
Húsz évvel a függetlenségük kikiáltása után Szlovénia lakosságának közel fele kész lenne egy másik államhoz csatlakozni egy felmérés szerint. A szlovén közszolgálati televízió megbízásából készült közvélemény-kutatás szerint a jobb élet reményében a szlovének legszívesebben a szomszédos Ausztriához vagy Svájchoz csatolnák országukat.
Vágólapra másolva!

A szlovének nem ragaszkodnak mindenáron független államukhoz, és húsz évvel a függetlenségük kikiáltása után közel felük kész lenne egy másik államhoz csatlakozni - derül ki a közszolgálati TV Slovenija megrendelésére készült közvélemény-kutatás frissen közzétett eredményéből. A felmérés szerint a jobb élet reményében a szlovének legszívesebben a szomszédos Ausztriához vagy Svájchoz csatolnák országukat.

A felmérés szerint egy jobb életért a szlovének 36,4 százaléka azonnal külföldre költözne, ami pedig a fiatalokat illeti, háromból ketten hagynák el ezért a hazájukat. Azok közül, akik külföldre költöznének, 60 százalék kész lenne felvenni egy másik ország állampolgárságát, egyharmad pedig akár szlovén állampolgárságát is feladná.

A Mediana közvélemény-kutató intézet által elvégzett felmérés azt mutatja, hogy húsz évvel az egykori Jugoszláviából kivált független Szlovénia kikiáltása után a szlovének határozottan kisebb jelentőséget tulajdonítanak hovatartozásuknak. Közel 72 százalékuk úgy gondolja, hogy a hovatartozás érzése már nem olyan fontos, mint független államuk megszületésekor volt. Mintegy 28 százalékuk azonban úgy találta, hogy az ma is ugyanolyan fontos. Szlovéniában és Horvátországban a hét végén egyszerre ünneplik a függetlenség kikiáltásának huszadik évfordulóját.