Öt ember került kórházba hasmenésjárvány miatt Franciaországban

Vágólapra másolva!
Egyelőre nem tudják, mi okozhatta azt a hasmenésjárványt, amely miatt öt ember került kórházba Franciaországban. A betegséget egyiküknél biztos, hogy kóli baktérium okozta.
Vágólapra másolva!

A németországi járványéhoz hasonló súlyos hasmenéses tünetekkel nyolc felnőtt betegedett meg a dél-franciaországi Bordeaux környékén. Közülük öt személyt ápoltak pénteken kórházban, s egynél már bebizonyosodott, hogy a kóli baktérium egyik válfaja, az EHEC bélbacilus okozta a betegséget - közölte a bordeaux-i kórház.

Három, súlyos állapotba került 41 és 65 év közötti nőt akut veseelégtelenséggel a bordeaux-i egyetemi kórház intenzív osztályán kezelnek, mindhárman dialízisre szorulnak. Két másik beteget, egy 35 éves férfit és egy 47 éves nőt a helyi katonai kórház belgyógyászatán ápolják antibiotikumokkal, az ő állapotuk folyamatosan javul. Két másik személyt, akik csütörtökön kerültek kórházba, péntek délelőtt már hazaengedtek az orvosok.

A francia egészségügyi hatóságok azt már megállapították, hogy a megbetegedéseknek nincsen köze a múlt héten Lille-ben történt kollektív ételmérgezéshez, amikor nyolc gyermek a Lidl diszkontáruházban forgalmazott fagyasztott húspogácsától fertőződött meg a különleges kóli bélbaktériummal. A mostani fertőzés pontos okát és a baktérium eredetét még vizsgálják.

Az összes beteg Bordeaux vonzáskörzetében él, ketten Begles, a többiek pedig Talence településen, de a súlyos hasmenéses megbetegedésen kívül nincs köztük semmilyen kapcsolat, nem ismerik egymást.

Az öt kevésbé súlyos állapotban lévő beteget ellátó orvos, Patrick Gergoy a France 2 közszolgálati televízió híradójának elmondta: egyelőre még keresik a közös kapcsolatot a betegek között, s azt feltételezik, hogy a fertőzésnek élelmezéssel kapcsolatos eredete lehet. Ugyanakkor azt is vizsgálják, hogy a betegek esetleg fürödtek-e az elmúlt napokban a tengerben vagy pedig jártak-e ugyanazon a helyen. Az ivóvíz-ellátórendszert a járványügyi hatóságok már ellenőrizték, és a vizsgálatok során ott nem találták nyomát kóli baktériumnak.