Vágólapra másolva!
Ruanda egykori miniszternőjét életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélte a Ruandai Nemzetközi Büntetőbíróság. A nőt népirtás mellett azzal vádolták, hogy fiával tuszi nők és lányok tömeges megerőszakolását szervezte meg.
Vágólapra másolva!

Életfogytig tartó szabadságvesztést szabott ki Pauline Nyiramasuhuko, egykori ruandai miniszterre a Nemzetközi Büntetőbíróság. Ő az első nő, akit az ENSZ által támogatott törvényszék elítélt a ruandai népirtás miatt - írja a BBC brit közszolgálati médium internetes oldala.

A bíróság rajta kívül bűnösnek mondta ki a nő fiát, valamint négy korábbi beosztottját. A fia szintén életfogytig tartó börtönbüntetést kapott, a többiek büntetése a 25 év és az életfogytig tartó börtön között mozog.

A nemzetközi bíróság azzal vádolta a nőt, hogy négy egykori kollegájával és huszonéves fiával tömegmészárlásokat hajtott végre szülőhelyén, Butare körzetben. Állítólag azt kapta feladatául, hogy olyan gyorsan likvidálja a tuszi lakosságot, amilyen gyorsan csak lehet.

A BBC írása szerint a kormány egyik tagja (melynek a most elítélt nő is a tagja volt) nyíltan szembehelyezkedett a népirtással, őt ezután soha sem látták többet, azóta sincs róla hír. A vizsgálat szerint az ő eltűnése után rögtön megkezdődött a milicák szervezése. Nyiramasuhuko a vád szerint fegyveres csoportokat kért a tuszi lakosság kiirtásához.

A vizsgálat szerint az egykori miniszternő fiával együtt részt vett egy olyan akció megszervezésében, mely során tuszi nőket raboltak el és erőszakoltak meg. A tuszik és hutuk közti etnikai összecsapásokban összesen nyolcszázezren haltak meg száz nap alatt 1994-ben Ruandában.

Május közepén háborús bűnök miatt harminc év letöltendő börtönre ítélte a Nemzetközi Büntetőbíróság a ruandai hadsereg volt parancsnokát, Augustin Bizimungut, aki az ítélet szerint részt vett a 1994-es ruandai népirtás irányításában. A tanzániai székhelyű bíróság Bizimungu mellett elítélte a félkatonai rendőrség volt főnökét, Augustin Ndindiliyimanát is, de őt kiengedték, mert őrizete alatt már letöltötte a büntetését.