Kiszivárgott a matekérettségi egyik feladata Franciaországban

Vágólapra másolva!
Négy embert vettek őrizetbe Franciaországban, azzal gyanúsítja őket a rendőrség, hogy közük van az írásbeli matematikaérettségi egyik feladatának kiszivárogtatásához. A feladatról készült fotó az érettségi előestéjén került fel az internetre, azt azonban még nem tudni, hogyan tudták a gyanúsítottak lefényképezni a tételsort. A kiszivárogtatók akár három év szabadságvesztéssel is büntethetők.
Vágólapra másolva!

Felkerült az internetre hétfőn a francia matematikaérettségi egyik feladata, amelyet másnap mintegy 160 ezer érettségizőnek kellett megoldania. Négy embert vettek őrizetbe, akiket a rendőrség azzal gyanúsít, hogy közük van a tétel kiszivárgásához. A párizsi ügyészség közlése szerint egy 21 éves fiatalember elismerte, hogy ő tette fel az internetre hétfőn este a fotót.

A mérnökhallgatót és 25 éves informatikus bátyját, valamint egy harmadik gyanúsítottat csütörtökön, míg a csalás ötletgazdáját, aki a tételsort lefényképezte, pénteken vették őrizetbe az oktatási miniszter feljelentése alapján. "Vizsgacsalás", "hivatali visszaélés" és "szolgálati titok megsértése" miatt a kiszivárogtatók három év szabadságvesztéssel és kilencezer eurós pénzbüntetéssel sújthatók.

Azt egyelőre nem tudni, hogyan sikerült lefényképezni az érettségi feladatsort, de az Europe 1 kereskedelmi rádióban egy fiatal lány, aki az egyik őrizetbe vett férfi barátnőjeként mutatkozott be, arról beszélt, hogy az állami nyomda egyik munkásától indult ki a csalási ügy. Ez a nyomdász az egyik ebédszünet alatt bevitte egy barátját "egy olyan helyre, ahova nem léphet be senki". Az illető a mobiltelefonjával lefényképezte az első dolgot, amelyet meglátott, ez pedig az emelt szintű matematikaérettségi első oldala volt. A fotót ide-oda küldözgette az ismerőseinek, így kapta meg az a barátja is, aki végül "viccből", az érettségi előestéjén feltette egy internetes fórumra. A nyomozók a számítógép IP-címe alapján pedig könnyen rátaláltak.

Amióta központosított érettségit írnak a francia diákok, először fordult elő, hogy az érettségizők egy része előre megtudta az egyik tételsort. Luc Chatel oktatási miniszter arra kérte az érettségi bizottságokat, hogy a kiszivárgott feladat megoldásáért járó pontokat ne számítsák bele az összeredménybe. A miniszter döntését a diákok, a szülők és a pedagógusszerveztek egyaránt vitatják. Egy részük azt a kérést intézte a tárcavezetőhöz egy eddig tizenötezer ember által aláírt petícióban, hogy minden érettségiző megkaphassa az ominózus feladatért járó maximális pontszámot. A matematikatanárok egyesülete viszont azt javasolja, hogy a diákok jövő héten írják újra a feladatsort.