Elfogadták a romastratégiát az uniós kormányfők

Vágólapra másolva!
Rábólintottak az Európai Unió állam- és kormányfői arra a romastratégiára, amely a magyar biztos közereműködésével született. Orbán Viktor szerint a magyar EU-elnökség alatt kidolgozott terv komoly esélyt ad a cigányságnak arra, hogy elismert és hasznos tagja legyen az Uniónak. 
Vágólapra másolva!

Jóváhagyták az európai uniós tagországok állam- és kormányfői pénteken az EU keretstratégiáját a romák társadalmi beilleszkedésének segítésére és ösztönzésére - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök a kétnapos csúcstalálkozó zárásaként tartott sajtótájékoztatón. Orbán szerint a magyar EU-elnökség idején kidolgozott stratégia "esélyt ad ennek a közösségnek arra, hogy elismert, befogadott és hasznos része legyen az Európai Unió közösségének". A miniszterelnök emlékeztetett arra is, hogy most először van ilyen stratégiája az EU-nak.

Üdvözölte a döntést pénteken az Európai Bizottság is. "Az EU vezetőinek mai kiállása az uniós keretrendszer létrehozása mellett fontos lépés, amely megmutatja, hogy Európa nem fogadja el a romák millióinak társadalmi és gazdasági kirekesztését" - mondta Andor László, a foglalkoztatásért, szociális ügyekért és társadalmi összetartozásért felelős biztos. Andor László jelezte: ezzel útjukra indulhatnak a nemzeti romastratégiák is, amelyek reményei szerint "ambiciózusak és egyben realisztikusak" lesznek. Hangoztatta, ezeket nyomon is kell követni, és ebben a romák képviselői is döntő szerepet játszhatnak.

"Az európai vezetők példa nélkül álló kötelezettséget vállaltak a romák integrációjának javítására" - mondta Viviane Reding alapjogi biztos is, aki köszönetet mondott a magyar elnökségnek "az e kötelezettségvállalás elérésében tanúsított határozottságáért".

Közleményt adott ki a témáról az Európai Parlament jelentéstevője, Járóka Lívia (Fidesz) is. A roma EP-képviselő úgy vélte, a döntés "mérföldkő a mintegy tízmillió európai roma számára", "igazi történelmi lépés". Hozzátette, hogy a romák integrációja "lehetőség is a jövőbeni európai munkaerő-piaci kihívások kezelésében", a dokumentum elfogadása pedig a magyar soros elnökség "elévülhetetlen érdeme".

A Viviane Reding alapjogi és Andor László foglalkoztatásért, szociális ügyekért és társadalmi bevonásért felelős biztosok által jegyzett dokumentum főképp a tagállamoktól várja a roma kisebbség helyzetének javítására irányuló konkrét tervezetek elkészítését, és csak irányvonalakat fogalmaz meg (a romastratégiáról bővebben ebben a korábbi cikkünkben olvashat.) A keretterv az oktatásra helyezi a hangsúlyt, és a kibukó diákoknak is adna még egy esélyt. A terv decemberig ad időt a tagországoknak a saját nemzeti romastratégiájuk kialakítására, és átvette a Járóka Lívia EP-képviselő által készített jelentés legfontosabb javaslatait is. Az Európai Bizottság a tervek értékelése után jövő tavasszal tesz jelentést.