Franciaország is fokozatosan kivonja katonáit Afganisztánból

Vágólapra másolva!
Nicolas Sarkozy francia elnök bejelentette, hogy fokozatosan hazahívja a mintegy négyezer, Afganisztánban szolgálatot teljesítő francia katonát. A német külügyminiszter szerint az év végéig a német csapat létszáma is csökken majd, kivonulásuk részleteiről azonban további részleteket nem közölt. Ausztrália a korábbi terveknek megfelelően 2014-ig marad az országban.
Vágólapra másolva!

Az Afganisztánban állomásozó francia csapatok fokozatos kivonását jelentette be csütörtökön Nicolas Sarkozy elnök hivatala. Közleményük szerint a mintegy 4000 fős francia kontingens visszahívása megfelel majd a nyáron kezdődő amerikai csapatkivonás ütemezésének - számol be a BBC brit közszolgálati médium internetes oldala.

Nicolas Sarkozy - hivatalának közleménye szerint - az amerikai elnök szerdai beszédét megelőzően telefonon egyeztetett francia kollégájával a két ország közös afganisztáni kötelezettségeivel kapcsolatban.

Barack Obama magyar idő szerint csütörtök hajnalban jelentette be, hogy az idei év végéig 10 ezer fővel csökkenti az Afganisztánban szolgálatot teljesítő katonáinak létszámát az Egyesült Államok. Jövő év nyaráig pedig visszahívják a 2009. decemberben elrendelt csapaterősítésben részt vevő mind a 33 ezer katonát. Ezzel a csökkentés kezdeti szakasza befejeződik, és az amerikai csapatok (az ezen felüli mintegy 68 ezer fő) a továbbiakban olyan ütemben fogják majd elhagyni Afganisztánt, amilyenben az afgán biztonsági erők képesek lesznek a biztonság szavatolására.

A BBC írása szerint egyelőre kérdéses, hogy az afgán kormány és hadsereg mennyire tudja majd kezelni az ország biztonsági helyzetét 2014 után, problémát jelent a hadsereget elhagyók nagy száma, illetve a kábítószerfüggők magas aránya a katonák között.

A német külügyminiszter is üdvözölte az amerikai elnök által bejelentett részleges afganisztáni csapatkivonást. Guido Westerwelle hangsúlyozta Berlin reményeit, miszerint az év végéig csökkenteni tudja saját kontingensét. Németország jelenleg 4900 katonát állomásoztat Afganisztán északi részén, kivonásuk részletei egyelőre nem ismertek.

Afganisztánban a második legnagyobb katonai erővel, több mint tízezer katonával (beleértve a különleges erőket is) az Egyesült Királyság van jelen, amely 2015-ig vonná ki az országból katonáit, "amennyiben a körülmények azt lehetővé teszik".

Az afgán elnök, Hamid Karzai üdvözölte az amerikai döntést, úgy vélte, hogy az mindkét ország érdekeit szolgálja. A tálibok ugyanakkor közölték, hogy harcukat addig folytatják, amíg az összes külföldi katona nem távozik az országból.

Ausztrália egyelőre nem vonja ki Afganisztánban állomásozó 1500 katonáját - mondta Julia Gillard kormányfő csütörtökön, az amerikai elnök bejelentésére reagálva. Az ausztrál kontingens a korábbi tervnek megfelelően 2014-ig marad a közép-ázsiai országban, ahol részt vesz az afgán hadsereg tagjainak kiképzésében - tette hozzá a miniszterelnök.