Felmentette a bíróság a Koránt Hitler művéhez hasonlító holland politikust

Vágólapra másolva!
Felmentette egy holland bíróság a muzulmánok elleni gyűlöletkeltés vádja alól a holland Szabadságpárt elnökét. Geert Wilders korábban olyan kijelentéseket tett, hogy a muszlim vallás természeténél fogva erőszakos, a Korán pedig olyan, mint Hitler Mein Kampf című műve.
Vágólapra másolva!

Geert Wilders, a holland Szabadságpárt elnöke nem bűnös a muzulmánok megsértésének és hátrányos megkülönböztetésének vádpontjában sem - döntött az amszterdami bíróság csütörtökön. A szélsőjobboldali politikus korábban fasisztának nevezte az iszlámot, összehasonlítva a Koránt Hitler Mein Kampf című művével.

A politikus azt is mondta, hogy a muszlim vallás természeténél fogva erőszakos, és fölszólította a muszlim bevándorlókat, hogy alkalmazkodjanak "a domináns kultúrához", vagy költözzenek el az országból.

A politikus a bíróságon azzal védekezett, hogy a nyilatkozata az iszlámra, és nem a muszlim hívekre vonatkozott, és ez a holland törvények szerint jogszerű - írja a BBC brit közszolgálati médium internetes oldala. A bíró szerint a politikus kijelentései nyilvános vita keretében elfogadhatók. Mind a védelem, mind az ügyész felmentő ítéletet kért egyébként.

Azok a civil csoportok, akik az eljárást kezdeményezték, azt mondták, hogy Wilders kijelentései növelik a muszlimok elleni diszkriminációt és erőszakos cselekedeteket. Ők azt szerették volna elérni, hogy a bíróság egy jelképes, egyeurós büntetést szabjon ki.

Bár nem része a koalíciós kormánynak, Wilders pártja kívülről támogatja azt. A Szabadságpárt csaknem másfél millió szavazatot szerzett a legutóbbi, egy évvel ezelőtti választásokon, és ezzel a harmadik legerősebb párt lett a holland parlamentben.