Mégsem dönt az EP a magyar elnökség alatt a gazdasági jogszabálycsomagról

Vágólapra másolva!
Már csak a lengyel soros uniós elnökség idején fogadhatja el az Európai Parlament (EP) a gazdasági kormányzásról szóló úgynevezett hatos jogszabálycsomagot, a végszavazást ugyanis elnapolta a testület. Az Európai Bizottság eredeti javaslatát több helyen is szigorítaná a parlament.
Vágólapra másolva!

Csak júliusban, már a lengyel soros uniós elnökség idején lehet végszavazás a gazdasági kormányzásról szóló hatos jogszabálycsomagról az Európai Parlamentben. Az egyes elemekről szavazott ugyan az EP, a végszavazást azonban elnapolta, hogy lehetőséget hagyjon a további egyeztetésekre a tagállami kormányokat képviselő Európai Tanáccsal.

Az Európai Bizottság eredeti javaslatát több helyen is szigorítaná a parlament, nagyobb átláthatóságot, a figyelmeztetések és szankciók területén erősebb automatizmust, valamint új bírságokat tart indokoltnak. A baloldali frakciók szerint a jogszabálycsomag túlságosan a megszorításokra összpontosít.

A csomag egyes részeit, különösen a stabilitási és növekedési paktum megerősítését csak kis többséggel szavazta meg az EP. A makrogazdasági egyensúlytalanságok elkerülését célzó rendelkezések viszont nagy többségű támogatást kaptak.

A hétfőn a tagállamok pénzügyminiszterei által elfogadott javaslatokról nem szavaztak a képviselők, mivel azokat nem tartották teljesen kielégítőnek. Pelczné Gáll Ildikó fideszes EP-képviselő a szavazás után kiadott nyilatkozatában felelőtlenségnek minősítette a baloldali frakciók ellenszavazatát.

A végszavazás elhalasztásával a képviselők lényegében nyitva hagyták a végső döntést. A nyitott pontok közül a legfontosabb a fordított minősített többség kiterjesztése arra az esetre, amikor egy tagállam figyelmen kívül hagyja az Európai Bizottság figyelmeztetéseit a túlzott deficit miatt. A fordított minősített többség azt jelenti, hogy nem az indítvány elfogadásához, hanem annak elutasításához kell minősített többség a tagállamok részéről.

Pelczné szerint megmaradt a lehetőség, hogy az Európai Tanács és az EP a következő két hétben megállapodjon a még nyitva maradt kérdésekben, és a gazdasági csomagot a parlament a júliusi plenáris ülésen a végszavazással elfogadja.

Orbán Viktor miniszterelnök egy hónappal ezelőtt az európai üzleti találkozón Brüsszelben azt mondta, a magyar elnökség mindent megtesz azért, hogy június végéig megállapodjon az Európai Parlamenttel a még nyitott aktuális kérdésekben, mindenekelőtt a gazdasági koordinációt fokozó, az euró stabilitását növelő hat jogszabály témájában.

Csütörtök este megkezdődött Brüsszelben az európai uniós tagországok állam- és kormányfőinek találkozója, amely számos, magyar elnökség alatt született döntést véglegesít. A várhatóan péntek délutánig tartó csúcsértekezleten jóváhagyják egyebek között az unió Duna-stratégiáját, a romák társadalmi beilleszkedését segíteni hivatott uniós keretstratégiát, az euróövezet stabilitásának növelése érdekében szükséges szerződésmódosítást, továbbá szó lesz a horvát-EU csatlakozási tárgyalások lezárásáról és az unión belüli gazdasági koordinációt fokozó új eljárásokban elért haladásról.

José Manuel Durao Barroso, az Európai Bizottság elnöke és Jerzy Buzek, az Európai Parlament elnöke már az ülés kezdete előtt gratulált Orbán Viktor miniszterelnöknek a magyar elnökség eredményes tevékenységéhez. A kormányfő kijelentette, a magyar elnökség a gazdasági kormányzás ügyét 99 százalékig elvitte az áttörésig.