Túlélte a görög kormány a bizalmi szavazást

Vágólapra másolva!
A képviselők több mint fele bizalmat szavazott a görög miniszterelnök kormányának, így jövő héten kedden szavazhat a parlament a megszorítási - és privatizációs csomagról is.
Vágólapra másolva!

Megnyerte a parlament bizalmi szavazását Jeórjiosz Papandreu görög miniszterelnök kormánya - írja a brit BBC csatorna online oldala. A szavazáson a háromszáz képviselőből több mint 150-en támogatták a kormányt. A képviselőknek jövő kedden arról is dönteniük kell, hogy jóváhagyják-e a több mint 28 milliárd eurós megszorításokat, a pénzügyi reformokat és privatizációs csomagot

A görög miniszterelnök nem tudott megállapodni az ellenzékkel a nagykoalícióról, ezért az elmúlt napokban átalakította kormányát, új pénzügyminisztert nevezett ki, és bizalmi szavazást kért a parlamenttől. A görög kormány öt évre szóló 28,4 milliárd eurós megszorító csomagot és egy ötven milliárd eurós privatizációs tervet fogadott el június elején. Ez feltétele annak, hogy Görögország megkapja a tavaly májusban felajánlott 110 milliárd eurós mentőcsomag újabb részletét. A kormány megszorító intézkedésekkel kívánja elérni, hogy 2015-re a GDP egy százalékára csökkenjen az államháztartási hiány a tavalyi 10,5-ről.

A kormányfő felszólította honfitársait, álljanak ki a rendkívül népszerűtlen megszorító intézkedési csomag mellett, hogy elkerülhessék a csődöt, mert a nemzeti megosztottság nem segíti elő az ország túlélését. Kifejtette, hogy az ország pénztartalékai hamarosan kimerülnének a Nemzetközi Valutalap és az Európai Unió újabb kölcsönfolyósítása nélkül, és a problémákat nem lehetne megoldani a nemzetközi segítség visszautasításával.