A gépek állapota és a pilóták felkészületlensége miatt aggódnak az orosz légi katasztrófa után

Vágólapra másolva!
Elhunyt a keddi oroszországi repülőgép-katasztrófát túlélő tízéves kisfiú a város egyik kórházában. A szakértők arra figyelmeztetnek, hogy a pilótaképzéssel is komoly bajok vannak, és a gépeket is a végsőkig lestrapálják, ahelyett hogy nagyjavításra küldenék őket, vagy újat vennének helyettük.
Vágólapra másolva!

A keddi petrozavodszki repülőgép-katasztrófa áldozatainak száma 45-re emelkedett, miután a kórházban elhunyt a balesetet túlélő tízéves kisfiú. Az oroszországi baleset hét további túlélője közül hat súlyos, de stabil állapotban van, egy asszony állapota pedig nem ad okot aggodalomra.

A balesetet még egy gyerek túlélte, a lapok szerdai beszámolójából ítélve a szerdán elhunyt kisfiú 14 éves nővéréről van szó.

A repülőgép közvetlenül a petrozavodszki repülőtér mellett, leszállás közben egy autóútba csapódott kedden, majd kigyulladt. A fedélzetén tartózkodó 52 személy túlnyomó többsége életét vesztette. Szerdától egész Karéliában háromnapos gyászt tartanak az áldozatok emlékére.

A szakemberek vitatják azt a feltételezést, hogy a gép elszakított volna egy magasfeszültségű vezetéket, s ezért kialudtak volna a leszállópálya jelzőfényei. A Moszkovszkij Komszomolec című lapnak Szergej Knisov pilóta elmondta: a repülőtereknek még a közelében sincs vezeték a föld felett, hogy ne veszélyeztesse a gépeket. A Komszomolszkaja Pravda című lap tudósítói pedig leírták: távolabb láttak ugyan vezetékeket, de mind ép volt.

A lap által megkérdezett szakértők egyebek között azt vetették fel, hogy a gépeket a végsőkig lestrapálják, ahelyett hogy nagyjavításra küldenék őket, vagy újat vennének helyettük.

Alekszandr Gurov, az orosz alsóház biztonsági bizottságának tagja elmondta: a repülésben ténykedő üzletemberek ingyen kapták a gépeket, és most az utolsó csepp bevételt is kifacsarják belőlük. "Sürgősen meg kellene vizsgáltatni szakértőkkel minden magán-légitársaságot, de nem oroszokkal, mert azokat egyszerűen megvesztegetik" - mondta.

A pilótaképzéssel is súlyos problémák vannak, kezdve attól, hogy nem megfelelő az oktatás és nincs elég szimulátor, egészen odáig, hogy még ebben a szakmában is lehet Oroszországban pénzért diplomát szerezni - mondták a helyzet ismerői.

Knisov a Moszkovszkij Komszomolecnek kifejtette: bármi történt is, a pilótának fel kellett volna emelnie a gépet, és újabb leszállási kísérletet kellett volna tennie. Az ilyenről azonban igazoló jelentést kell írni, és ezt mindenki igyekszik elkerülni.

Emellett a pilóta döntése számtalan tényezőtől függ, például attól, hogy mennyire fáradt. Riasztó példaként Knisov felhozta: 15 évvel ezelőtt Ivanovóban történt katasztrófa egy hasonló géppel, s ott az volt a fő ok, hogy a pilóták siettek, mert nem akarták lekésni a repülőtérről a városba kora este induló utolsó buszt.