Lefejezett szobalány ügye élezi a feszültséget Szaúd-Arábia és Indonézia között

Vágólapra másolva!
Nagy felháborodást váltott ki Indonéziában, hogy az ország tájékoztatása nélkül kivégeztek egy indonéz szobalányt Szaúd-Arábiában a hétvégén. A szobalányt azért fejezték le, mert korábban bevallotta, hogy leszúrta a főnökét. Szaúd-Arábia bocsánatot kért Indonéziától az incidens miatt, indonéz képviselők azonban egyenesen betiltanák a külföldi vendégmunkát.
Vágólapra másolva!

Szaúd-Arábia bocsánatot kért Indonéziától, amiért Jakarta informálása nélkül kivégeztek egy indonéz szobalányt a hétvégén - közölték hivatalos forrásból. Ruyati binti Sapubi lefejezése nagy felháborodást váltott ki szombaton Indonéziában, ahol több képviselő szerint be kellene tiltani a szaúdi vendégmunkát az indonézeknek - írja internetes oldalán a BBC brit közszolgálati médium.

Az ötvennégy éves szobalányt azért végezték ki, mert bevallotta, hogy egy konyhakéssel megölte főnökét, mert az bántalmazta. Szaúd-Arábia eddig semmilyen hivatalos állásfoglalást nem adott ki az ügyről, az indonéz külügyi szóvivő azonban szerdán újságíróknak elmondta, hogy "a nagykövet bocsánatot kért, sajnálatát fejezte ki az eset miatt, és azt mondta, hogy ilyen nem fog előfordulni többet".

Szaúd-Arábiában körülbelül másfél millió indonéz vendégmunkás dolgozik, többségük háztartási alkalmazott, bejárónő vagy szobalány. Az elmúlt időszakban azonban állítólag egyre több atrocitás éri őket.

Áprilisban például egy szaúdi nőt elítéltek azért, mert megkínzott egy indonéz szobalányt. Az ítéletet azonban a fellebbezés után hatályon kívül helyezték, ami heves tiltakozást váltott ki Indonéziában.