Dzurinda: Komoly figyelmeztetés érkezett a Velencei Bizottságtól

Vágólapra másolva!
Saját álláspontjának igazolását látja a Velencei Bizottság jelentésében a szlovák külügyminiszter. Mikulás Dzurinda szerint Magyarországot nagyon kellemetlenül érintik az új alaptörvény miatt elhangzó bírálatok.
Vágólapra másolva!

A Velencei Bizottság állásfoglalása az új magyar alaptörvényről Mikulás Dzurinda szerint komoly figyelmeztetés Magyarországnak, hogy több téren módosítsa politikáját és a szomszédokhoz fűződő viszonyát is. A szlovák külügyminiszter azt mondta, az állásfoglalás bizonyítéka annak is, hogy a pozsonyi diplomácia sikeresen teszi a dolgát, és eredményeket ér el, ellentétben a ellenzékkel, amely többnyire csak hangoskodik és hisztériát kelt.

Dzurinda azt állította, hogy a Velencei Bizottság állásfoglalása több téren szinte lemásolja a szlovák diplomácia álláspontját. Szerinte Magyarországnak "nagyon meg kell fontolnia, hogy fognak kinézni azok a törvények, amelyeket az alkotmány alapján kellene elfogadni. Milyen legyen az új választási rendszer, a Magyar Köztársaság polgárainak passzív és aktív választójoga. És rendkívül fontos, milyen lesz a gyakorlati alkalmazás."

A miniszter megjegyezte: a Velencei Bizottság állásfoglalása nagyon kellemetlen Magyarországnak, és ez nem hagyhatja hidegen a politikai vezetőket.

A szlovák külügyminiszter megemlítette Szájer József fideszes európai parlamenti képviselő blogbejegyzését is, amely szerint Budapest számára a Velencei Bizottság állásfoglalása elfogadhatatlan. Mivel a fideszes európai parlamenti képviselő személyesen vett részt a Velencei Bizottság tárgyalásain és védelmezte az alkotmányt, ezért talán komolyan veszi az állásfoglalást - jegyezte meg Dzurinda.

A szlovák külügyminisztérium már korábban nyilatkozatban üdvözölte a Velencei Bizottság állásfoglalását, és abban saját álláspontja helyességének igazolását látja.