Adócsökkentést ígért Berlusconi a megnyert bizalmi szavazás után

Vágólapra másolva!
Beszédet mondott Silvio Berlusconi a szenátusban az után, hogy kormánya három évvel ezelőtti megalakulása óta a 44. bizalmi szavazást élte túl. Az olasz miniszterelnök leszögezte, hogy kormánya kitölti 2013 tavaszáig tartó hivatali idejét, utána viszont elképzelhető, hogy befejezi politikai karrierjét - közölte az Il Fatto Quotidiano című napilap internetes kiadása.
Vágólapra másolva!

Felszólalt az olasz kormányfő a szenátusban kedden délután, miután megnyerte a parlament bizalmi szavazását, amit a közelmúltban elszenvedett több választási és népszavazási vereség indukált. Silvio Berlusconi közölte, kormánya kitölti a jövő év tavaszáig tartó hivatali idejét, mert a koalíció szerinte erős és egységes, a választások után viszont megfontolja, hogy folytatja-e a politizálást - közölte az Il Fatto Quotidiano című napilap internetes kiadása.

Az olasz miniszterelnök szenátusi beszédében közölte, koalíciópartnere, az Északi Liga kérésére pénzügyi és adóreformot hajtanak végre, a meglévő hatból három adósávban csökkentik a kulcsokat. Továbbá elmondta, hogy létezik egy terv, amely pénzügyileg és katonailag is csökkentené Olaszország szerepét a líbiai katonai akcióban - írja az Il Fatto Quotidiano. A kormányfő viszont nem beszélt koalíciós partnere azon követeléséről, hogy négy minisztériumot helyezzenek át Rómából az ország északi részébe, és arról sem, hogy csökkentik-e a parlamenti képviselők létszámát.

A miniszterelnök pártja ezt megelőzően 317:293 arányban győzött a bizalmi szavazáson az alsóházban, de a szenátusban is hasonló szavazás vár a kormányra. A Berlusconi-kabinet 2008. májusi megalakulása óta ez a 44. bizalmi szavazás, amelyet megnyert.

A kormányfő vezette jobboldalt a múlt hónapban a helyhatósági választásokon szorította vissza az ellenzék, a múlt héten pedig a lakosság népszavazáson utasította el több célkitűzését.

Elemzők arra figyelmeztetnek, hogy Olaszországnak nagy árat kell fizetnie az elmaradt reformok miatt. Múlt hónapban két hitelminősítő intézet, a Standard & Poor's és a Moody's is rontott az ország kilátásain.