Autóútba csapódott egy utasszállító Oroszországban, 44-en meghaltak

lezuhant egy Tu-134 oroszországban
Vágólapra másolva!
Negyvennégy halálos áldozata van a hétfő késő este történt oroszországi repülőszerencsétlenségnek. A Tu-134-es típusú repülőgép kényszerleszállás közben csapódott egy autóútnak az északnyugat-oroszországi Karéliában.
Vágólapra másolva!

Az orosz rendkívüli helyzetek minisztériumának illetékese közölte, hogy ötvenketten - 43 utas és kilencfőnyi személyzet - utaztak a szerencsétlenül járt Tu-134-es típusú repülőgépen.

A RusAir légitársaság gépe Moszkvából indult Petrozavodszk úti céllal, és a karéliai székváros repülőterétől egy kilométerre zuhant az autóútra kényszerleszállás közben. A gép törzse kettétört, majd lángba borult.

A Tu-134-es típusú utasszállító leszállás közben elszakította a magas feszültségű vezetéket, amely a leszállópálya jelzőfényeit táplálta, ezért a repülőtér sötétbe borult - mondta a petrozavodszki repülőtér igazgatója az Interfax hírügynökségnek.

Alekszej Kuzmickij igazgató szerint a vezetéket a gép a pilóták hibájából szakította el, és pontosan három másodperc múlva működésbe léptek a tartalék energiaforrások, de ez már nem segített a gépen.

Forrás: AFP/Vladimir Larionov
További képekért kattintson a fotóra!

A moszkvai repülőtéren, ahonnan a Tu-134-es indult, elmondták, hogy a repülőgép tökéletes műszaki állapotban volt és teljesen feltöltötték a tartályait üzemanyaggal. A rendkívüli helyzetek karéliai minisztériuma annyit közölt, hogy a gép engedélyt kapott a leszállásra, de igen nehéz meteorológiai körülmények között, vagyis sűrű ködben. Hozzátette azonban, hogy a repülőtér - amely civil és katonai célokat is szolgál - ilyen időjárásban is tud fogadni gépeket.

A szerencsétlenséget valószínűleg a kedvezőtlen időjárási viszonyok okozták, de a vizsgálat még folyik, és az emberi mulasztás lehetőségét is megvizsgálják. Időközben megtalálták a gép fekete dobozait.

A rendkívüli helyzetek minisztériuma a honlapján nyilvánosságra hozta az utaslistát. Az utasok között az oroszok mellett egy holland, egy svéd, két ukrán és négy orosz-amerikai kettős állampolgársággal rendelkező személy tartózkodott. A szerencsételenséget túlélte egy tízéves kisfiú és egy utaskísérő is.

Moszkvából kedden hajnalban elindult a rendkívüli helyzetek minisztériumának Il-76 típusú repülőgépe, amely katasztrófahelyzetekre kiképzett orvosokat és pszichológusokat visz a helyszínre, és esetleg Moszkvába szállítja majd a sérülteket. Moszkvából egy további repülőgép az áldozatok rokonait pszichológusok kíséretében Petrozavodszkba viszi kedden.

A karéliai kormány minden áldozat családjainak mintegy hatmillió forintnak megfelelő segélyt nyújt.

A RusAir moszkvai magán légitársaság, elsősorban charter járatokat üzemeltet Oroszország és Kelet-Európa között.