Merkel nemcsak a görög válsággal, hanem saját pártjával is birkózik

Vágólapra másolva!
A német lapok szerint lázadás tört ki a Német Kereszténydemokrata Unió (CDU) helyi pártszervezeteiben a pártelnök-kancellár, Angela Merkel ellen. A német szociáldemokraták már az új választásokat mérlegelik.
Vágólapra másolva!

A Görögországnak szánt újabb segély elfogadtatása hatalmas erőpróba lesz, és Angela Merkel ereje - legalábbis az ellenzék szerint - fogytán van. Ezt jelzi az is, hogy a CDU hétvégi válságtanácskozásán mintegy 150 helyi pártszervezet küldötte rendkívül élesen bírálta a kancellárt. Felrótták neki, hogy az utóbbi hónapokban a CDU, illetve a kormány kül- és belpolitikai téren megmagyarázhatatlan fordulatokat hajtott végre. A küldöttek kifogásolták a konzultációk teljes hiányát a pártszervezetekkel, illetve a tagsággal, és figyelmeztettek arra, hogy a jövőben nem kívánnak "kancellárválasztó egyesületté" válni.

A CDU támogatottsága az eddigi mélypontra, 30 százalékra csökkent, a taglétszám pedig a folyamatos kilépések miatt először esett ötszázezer alá. Merkelnek mindeközben szüksége lenne a CDU és a koalíciós partner, a liberális Szabad Demokrata Párt támogatására is az újabb görög mentőcsomag megszavazásához.

Merkel pénteken egyezett meg Nicolas Sarkozy francia elnökkel abban, hogy önkéntes alapon szorgalmazza a magánszektor részvételét a második görög segélycsomagban.

A Német Szociáldemokrata Párt (SPD) a hétvégén már az új választásokat emlegette, ha a kormányzatnak nem sikerül a görög kérdésben meggyőzni a többséget. "Egyre nagyobb a veszély, hogy Merkel kudarcot vall " - mondta a Spiegel Online német internetes oldalnak Thomas Oppermann, az SPD parlamenti frakcióvezetője.

A CDU-frakció részéről ezeket a felvetéseket propagandának tekintik, az új választásoknak pedig semmi esélyt sem adnak. A helyi pártszervezetek bírálata után a kancellár megvédte a kormány döntéseit. Eredményként említette, hogy a gazdaság erősödik, és tovább csökken a munkanélküliség. Hangsúlyozta, hogy az eurót és általánosságban az Európai Uniót fenyegető veszélyek villámgyors döntéseket követelnek.

Sajtóértékelések szerint nem az első eset, hogy a helyi pártszervezetek bírálták a kancellár politikáját. Ilyen éles kritikák korábban azonban nem hangzottak el, mint ahogyan a konzervatívok népszerűsége sem volt eddig ilyen alacsony szinten.

A kormánypártok népszerűségén nem fog segíteni a német pénzügyminisztérium havi jelentése sem, amely szerint a német gazdaság veszített a lendületéből a második negyedévben. A német kormány a növekedés dinamikájának mérséklődésére számít az év hátra lévő részében is.

Szakértők azzal számolnak, hogy a gazdasági növekedés idén is meghaladhatja a 3 százalékot a tavalyi 3,6 százalékos növekedés után, amire a két Németország egyesítése óta nem volt példa.