Meghalt a világháborús bűnökkel gyanúsított Milivoj Asner

Vágólapra másolva!
Kilencvennyolc éves korában meghalt Milivoj Asner. A férfi rajta volt a Simon Wiesenthal Központ top tízes listáján, azzal gyanúsították, hogy a második világháború idején részt vett több száz zsidó, szerb és roma üldözésében.
Vágólapra másolva!

Klagenfurtban meghalt Milivoj Asner, akit Horvátországban háborús bűnökkel gyanúsítottak - írja egy osztrák hírportál, a News. Asner június 14-én halt meg, ezt az osztrák hírügynökségnek mondta annak az ausztriai idősotthonnak az igazgatója, ahol a férfi lakott.

Milivoj Asner, akit 98 éves korában ért a halál, rajta volt a tíz legkeresettebb háborús bűnös nevét tartalmazó jegyzéken, amelyet a Simon Wiesenthal Központ állított össze. Azzal gyanúsították, hogy a II. világháború idején aktívan részt vett több száz zsidó, szerb és roma üldözésében és deportálásában.

Asner 1945-ben Ausztriában telepedett le, 1946-ban osztrák állampolgárságot szerzett, és Karintiában élt Georg Aschner néven. A '90-es évek elején hazatelepült a Jugoszlávia felbomlása nyomán függetlenné váló Horvátországba. 2004-ben azonban visszaköltözött Ausztriába, miután egy helytörténész kutatásai alapján a Simon Wiesenthal Központ följelentette, és a horvát hatóságok nyomozást indítottak ellene népirtás vádjával.

Horvátország 2005 szeptemberében kérte a férfi kiadatását, de Ausztria ezt elutasította. Több orvosi vizsgálatot is elvégeztek, és szakértői vélemények szerint az idős ember szellemi állapota (demencia) nem tette lehetővé, hogy részt vegyen a bírósági eljárásban.

A brit Sun című bulvárlap ugyanakkor 2008-ban képeket közölt Asnerről és feleségéről, amint egy teraszon pihennek a foci Európa-bajnokság idején.