A szíriai elnök amnesztiát ígér, és újabb reformokat

Vágólapra másolva!
A kormányellenes tüntetések kezdete óta harmadszor mondott beszédet Bassár el-Aszad. A szíriai elnök amnesztiát és reformokat ígért, az erőszakot pedig a fegyveres bandák számlájára írta.
Vágólapra másolva!

A fegyveres bandákat okolta a szíriai erőszakért hétfői televíziós beszédében Bassár el-Aszad. A szíriai államfőnek ez volt a harmadik beszéde azóta, hogy március elején kormányellenes tüntetések kezdődtek az országban. A tüntetők elleni erőszakos állami fellépés miatt az Egyesült Államok és az európai hatalmak is bírálták Damaszkuszt.

A példátlan tüntetési hullámmal szembenézni kénytelen államfő hétfői beszédében országa elleni összeesküvésről beszélt, ugyanakkor azt ígérte, hogy rövidesen nemzeti párbeszéd kezdődik. A damaszkuszi egyetemen mondott beszédben, amelyet az állami televízió élőben közvetített, az elnök azt hangoztatta, hogy az összeesküvés csak még ellenállóbbá teszi Szíriát, és hogy a nehéz napok után az ország fordulóponthoz érkezett. Kifejezte részvétét a mártírok családjainak.

Aszad arról is szólt, hogy kérni fogja az igazságügyi minisztériumot, vizsgálja meg a közelmúltbeli amnesztia kiterjesztésének lehetőségét. Hangsúlyozta azonban, hogy különbséget kell tenni a szabotőrök és a jogos követelésekkel fellépők között.

Aszad a CNN amerikai hírtelevízió tudósítása szerint reformokat is ígért, de figyelmeztetett arra, hogy ezekhez időre lesz szükség. "Ami ma történik, annak nincs köze a reformhoz, csak a vandalizmushoz - mondta az egyetemen összegyűlt támogatóinak. - Nem lehetséges fejlődés stabilitás nélkül, sem pedig reform vandalizmus által. El kell szigetelnünk a szabotőröket." A következő időszak legnagyobb veszélyének egyébként a szíriai gazdaság gyengeségét vagy összeomlását nevezte.

Miközben a szíriai hadsereg elözönlötte az északnyugati határtérséget, hogy elvágja a katonai csapástól tartó és ez elől Törökországba menekülni próbálók útját, az elnök hazahívta a már török földön lévő több mint tízezer menekültet, mindamellett hangsúlyozta, hogy a vérontásért felelősöknek számot kell adniuk tetteikről.

A BBC úgy tudja, Aszad beszéde után újabb tüntetések kezdődtek. A brit közszolgálati médium tudósítója szerint a szíriai elnök nem tett drámai bejelentéseket, és a beszéde várhatóan nem fog változtatni a kialakult helyzeten.

A tüntetők egyébként is lemondtak már a párbeszédről a hatalommal. Szerintük a szíriai hatóságok képtelenek a valódi reformra, ezért el kell távolítani őket a hatalomból, és felelősségre kell vonni őket.

Szíriai civil szervezetek adatai szerint a tüntetések elfojtásának március 15-e óta több mint 1300 halálos áldozata van a polgári lakosság körében.