Szennyezett levegőt engednek ki a fukusimai atomerőműből

Japán, földrengés, cunami, szökőár, cunamiriadó, Fukusima, fukushima, sérült atomerőmű reaktor, Tepco
Vágólapra másolva!
Kinyitják a márciusi földrengésben és szökőárban megrongálódott fukusimai atomerőmű második reaktorának ajtaját, hogy csökkentsék odabent a magas páratartalmat. Az üzemeltető cég szerint emiatt kis mennyiségű radioaktív levegő kerül majd a szabadba.
Vágólapra másolva!

A magas páratartalom miatt kinyitják a fukusimai atomerőmű kettes reaktorának ajtaját vasárnap Japánban. Az ajtókat lassan nyitják ki, a művelet nyolc órát vesz igénybe. A reaktorban a levegő páratartalma elérte a 99 százalékot, és ezt csökkenteni kell, mert nehezíti a kárelhárító munkálatokat - közölte az atomerőművet üzemeltető vállalat, a Tepco.

A cég szerint az ajtónyitás miatt kis mennyiségű radioaktív levegő kerül ki a szabadba, de ez nem okoz jelentős környezetszennyezést. A szellőztetés után a szakemberek nitrogént szivattyúznak a reaktorba, hogy megakadályozzák a hidrogénrobbanást.

Szombaton az erőművet üzemeltető Tepco azt jelentette be, hogy a radioaktív sugárzás gyors növekedése miatt felfüggesztették a szennyezett víz tisztítását a fukusimai atomerőműben. A víztisztító berendezéssel az erőmű alagsori helyiségeiben összegyűlt, magas sugárszennyezettségű vízből akarták eltávolítani a céziumizotópokat. Az erőmű reaktor- és turbinaházainak alagsorában mostanra 110 ezer tonnányi, erősen sugárzó víz gyülemlett fel, ami miatt a szakemberek nem tudnak bejutni a létesítményekbe, hogy ott újraindítsák a nukleáris fűtőrudakat hűtő rendszert.

Japánban a március 11-ei földrengés és szökőár idején robbanás történt a fukusimai atomerőmű kettes reaktorában, amely megrongálta az ottani berendezéseket, és feltehetőleg magát az atomenergia-termelő rendszert is.