Betiltaná a magyar himnuszt Beregszászon egy ukrán szélsőjobboldali párt

Vágólapra másolva!
A szélsőjobboldali Szvoboda párt hatósági fellépést követel a beregszászi járási tanács múlt pénteki döntése ellen, amely szerint a jövőben a képviselőtestület ülései az ukrán állami himnusz mellett a magyar nemzeti himnusz lejátszásával kezdődnek.
Vágólapra másolva!

A Szvoboda párt Kárpátalja megyei szervezete szombat este közzétett nyilatkozatában arra szólítja fel az ukrán elnököt, parlamentet, nemzetbiztonsági szolgálatot (SZBU) és legfőbb ügyészséget, hogy haladéktalanul reagáljanak a beregszászi járási tanács szerinte alkotmány- és államellenes határozatára.

"Az adott döntést az ukrán államiság elleni újabb támadásként értékeljük, részeként annak a támadássorozatnak, amelyet 20 éve folytatnak magyar soviniszta körök Kárpátalján" - állítja a nacionalista párt közleménye.

A Szvoboda párt szerint a mostani "provokációs lépés" egy sorba állítható a Kárpátaljának autonómiát sürgető, többször hangoztatott követelésekkel, "Magyarország zászlajának" az ukrán állami lobogó mellé való kitűzésével, "magyar birodalmi jelképeknek" Kárpátalja-szerte történő felállításával, a kettős állampolgárság népszerűsítésével az ukrán állampolgárok körében.

A nyilatkozat végül leszögezi: amennyiben Ukrajna elnöke, a parlament, az SZBU és a legfőbb ügyészség ezúttal is hallgatásba burkolózik, a Szvoboda párt Kárpátalja megyei szervezete tiltakozó akciókat indít az ukrán érdekek védelmében Kárpátalján.

A párt Kárpátalja megyei szervezetének vezetője korábban bírósági eljárást kezdeményezett a vereckei honfoglalási emlékmű lebontása érdekében. Oleg Kucint azzal vádolják, hogy februárban ő gyújtotta fel az emlékművet.