Újra több ezren tüntettek Athénban a megszorítások ellen

Vágólapra másolva!
Több ezer tüntető vonult szombaton a görög parlament elé, hogy a tervezett megszorító intézkedések ellen tiltakozzon. Két szakszervezet is 48 órás sztrájkot hirdetett, a DEI áramszolgáltató szakszervezet a cég privatizációja miatt döntött így.
Vágólapra másolva!

Több ezren tüntettek szombaton Athénban az újabb költségvetési takarékossági intézkedések elfogadása ellen. A tömeg a görög parlament épületéhez vonult, arra a helyszínre, ahol már szerdán is több tízezren tiltakoztak a megszorító intézkedések ellen. A kivezényelt rohamrendőrök akkor könnygázzal oszlatták szét a demonstrációt, és ostromállapot alakultak ki a törvényhozás épületénél.

A görög kormány újabb takarékossági csomagot akar elfogadtatni, hogy az ország lehívhassa a 110 milliárd eurós nemzetközi hitelcsomag következő részleteit, és ezzel elkerülje az államcsődöt. Az öt évre szóló, 28 milliárd eurós megszorító csomag többek között újabb adóemeléseket, kiadáscsökkentést, a közszféra további karcsúsítását helyezi kilátásba. Ehhez társul egy ambíciózus, 50 milliárd eurós magánosítási program.

A nemzetközi befektetők számára már nem az a kérdés, hogy előbb-utóbb csődbe megy-e Görögország, hanem hogy mennyire súlyos következményekkel járhat az eurózónában eddig példátlan esemény. A legrosszabb esetben a globális gazdasági visszaesés sem elképzelhetetlen. A csőd elkerüléséhez egy újabb mentőcsomagon kívül feltehetőleg az is kellene, hogy a görög társadalom elfogadja a megszorításokat, és erre nagyon kevés az esély. Egyes vélemények szerint egy esetleges görög csőd magával ránthatná Portugáliát és Írországot is.

Sztrájkolnak a szakszervezetek

A magángazdaságban dolgozók vezető szakszervezete (GSEE) eközben bejelentette, hogy 48 órás sztrájkot hirdet június végére, amikor a parlament megkezdi a vitát középtávú gazdasági programjáról. A vita pontos időpontja még nem ismeretes.

A DEI áramszolgáltató közműcég szakszervezete pedig hétfőtől kezd 48 órás, de szükség esetén meghosszabbítható sztrájkot az ellen tiltakozva, hogy a kormány privatizációs programjának keretében egyebek között ezt a céget is magánkézbe szándékszik adni.