Tagadják a líbiai felkelők, hogy tárgyaltak volna Kadhafival

Vágólapra másolva!
Állításuk szerint nem tárgyaltak Kadhafi líbiai vezetővel, illetve képviselőivel a líbiai lázadók. "Nincsenek tárgyalások" - jelentette ki a felkelők vezetője. Csütörtökön az orosz elnök líbiai különmegbízottja számolt be arról, hogy felvette egymással a kapcsolatot Tripoli és Bengázi. Közben a felkelők olyan mobiltelefonnal készített felvételeket hoztak napvilágra, amelyeken állítólag Moammer Kadhafihoz hű katonák nőket erőszakolnak meg.
Vágólapra másolva!

A líbiai felkelők vezetése tagadja, hogy kapcsolatba lépett volna a tripoli kormányzattal, amiről az orosz elnöki különmegbízott adott hírt csütörtökön, a líbiai miniszterelnök tájékoztatására hivatkozva. "Nincsenek tárgyalások folyamatban" - jelentette ki pénteken egy nápolyi sajtótájékoztatón Mahmúd Dzsibril, a Bengáziban felállt Átmeneti Nemzeti Tanács második számú vezetője, és hozzátette: "ha lettek volna tárgyalások, akkor azt kötelességszerűen bejelentették volna minden barátjuknak a világon".

A tájékoztatón vele együtt részt vevő Franco Frattini olasz külügyminiszter ehhez hozzátette, hogy azért sem folyhatnak tárgyalások, mert "a legmagasabb rangú líbiai vezetők ellen napokon belül nemzetközi letartóztatási parancsot adnak ki", és ez megfosztja őket minden legitimitástól.

Közben a francia külügy is tagadta, hogy diplomatái részt vettek volna ilyen tárgyaláson. "Ha történt is közvetlen kapcsolatfelvétel, annak mi nem voltunk részesei és nem is mi kezdeményeztük" - mondta Bernard Valero külügyi szóvivő arra a kérdésre válaszolva, hogy a líbiai felek között tényleg kezdődött-e párbeszéd Párizsban.

A kapcsolatfelvételről Mihail Margelov, az orosz elnök líbiai különmegbízottja számolt be csütörtökön, miután tájékoztatást kapott a kérdésről a líbiai miniszterelnöktől. Bagdadi Mahmúdi azt mondta, hogy szerdán volt egy megbeszélés Párizsban, és ennek eredményéről a francia elnököt is tájékoztatták.

Nemi erőszakot követhettek el több nőn Kadhafi emberei

Líbiai felkelők azt állítják, hogy a Kadhafi-rezsimhez hű férfiak nőket kínoznak és erőszakolnak meg - egy erről tanúskodó, mobiltelefonnal készített videófelvételről a CNN amerikai hírtelevízió honlapja számolt be pénteken.

A felkelők elmondták, hogy a Moammer Kadhafi líbiai vezetőhöz hű, megölt vagy foglyul ejtett férfiaknál számos olyan, mobiltelefonnal készített felvételt találtak, amelyek különböző kínzásokat és nőkön elkövetett erőszakot örökítettek meg.

Az amerikai hírtelevízióhoz eljuttatott felvételen nincs időpont, a férfiak nem viselnek egyenruhát. A CNN-nek nyilatkozó szakértők szerint a férfiak a tripoli akcentust beszélik.

Korábban a Nemzetközi Büntetőbíróság egyik ügyésze azt mondta, hogy bizonyítékai vannak arra, hogy Moammer Kadhafi nemi erőszakra biztatta katonáit a felkelők ellen. Luis Moreno-Ocampo vádat kíván emelni a tábornok ellen, tömegesen elkövetett nemi erőszak miatt. Állítólag Kadhafi katonái Viagra tablettát kapnak, hogy minél több nőt meg tudjanak erőszakolni.