A román külügyminiszter szerint modellértékű a román-magyar megbékélés

Vágólapra másolva!
Románia és Magyarország között nincs diplomáciai háború, Erdélyben pedig a különböző etnikumok közötti összhang csodálatra méltó valóság, amit senkinek sincs joga megbontani provokatív megnyilatkozásokkal - mondta Teodor Baconschi román külügyminiszter egy helyi hírportálnak adott interjúban.
Vágólapra másolva!

Románia és Magyarország között nincs diplomáciai háború, a román-magyar megbékélés pedig számos európai ország számára modellértékűvé vált - mondta Teodor Baconschi román külügyminiszter a Ziare.com nevű romániai internetes oldalnak arra reagálva, hogy a román sajtó diplomáciai háborúként értelmezte a romániai területi-közigazgatási átalakítás miatt felmerült nézetkülönbségeket.

Baconschi elmondta, hogy meglepte a túlhaladottnak hitt nacionalista érzelmek eszkalációja. A külügyminiszter szerint a romániai magyarság által élvezett széles körű jogok szavatolják, hogy élő maradjon ennek a közösségnek a kulturális és nyelvi önazonosságtudata. "A már létező régiók két-három millió lakosú megyékké való átalakításának nincs semmi köze a különböző kisebbségek identitásának megőrzéséhez" - fogalmazott Baconschi.

A román külügyminiszter szerint Erdélyben kockázatos az emberek identitásbeli érzékenységével játszani. Megfogalmazása szerint a különböző etnikumok közötti összhang csodálatra méltó valóság, amit senkinek sincs joga megbontani provokatív megnyilatkozásokkal.

Baconschi szerint a magyarok által többségben lakott Hargita és Kovászna Románia legzártabb és legszegényebb megyéi közé tartozik, ezért az európai és regionális nyitás, amelyet javasolnak, a jólét növekedéséhez vezet majd el mind Kovászna, mind Vaslui (Kelet-Románia) megyében.

A román külügyminisztérium csütörtökön szokatlannak és nem helyénvalónak minősítette Semjén Zsolt magyar miniszterelnök-helyettes álláspontját, amely szerint az etnikai arányok tudatos megváltoztatását jelentené a tervezett új romániai régióbeosztás. "A magyarság számára élet-halál kérdés, hogy a történelmileg kialakult Székelyföld, a magyarlakta megyék egyben maradjanak" - fogalmazott Semjén Zsolt. Semjén nyilatkozata nyomán a román külügyminisztérium bekérette a bukaresti magyar nagykövetet. A tárca szerint Románia területi-közigazgatási újrafelosztása kizárólag román belpolitikai kérdés.

A román kormánykoalíció legfőbb ereje, a Demokrata Liberális Párt (PDL) nyolcmegyés elképzelése a romániai magyarság 90 százalékát két külön megyébe osztaná. Az egyikben a magyarság aránya nem érné el a 30 százalékot, a másikban pedig 20 százalék alatt maradna. Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke már kedden jelezte, felbomolhat a kormánykoalíció, ha a PDL nem áll el ettől a koncepciójától.