Tizenöt év börtönt kapott terroristák támogatásáért egy indonéz imám

Vágólapra másolva!
Egy mérsékelt muszlim vezetők, valamint külföldi célpontok kiiktatására készülő terroristacsoport pénzügyi támogatásáért 15 éves börtönbüntetésre ítélték Abu Bakar Basír indonéz imámot Jakartában - írja a BBC. A 72 éves radikális muszlim vezető már ült börtönben a 2002-es bali terrortámadás miatt.
Vágólapra másolva!

Tizenöt éves börtönbüntetést kapott hazájában Abu Bakar Basír indonéz imám, miután a bíróság csütörtökön bűnösnek találta egy félkatonai csoport pénzügyi támogatásában - írja a BBC brit közszolgálati médium csütörtökön. Az ítélethirdetés idején több mint háromezer rendőr és katona volt szolgálatban Jakartában, hogy megelőzzék az esetleges rendbontásokat.

A 72 éves Basír a vád szerint támogatott egy Aceh tartományban működő al-Kaida-kiképzőbázist, ahol állítólag merénylőket képeztek ki, akik külföldi célpontok és mérsékelt iszlamista vezetők ellen terveztek támadásokat.

Basír közel négy évtizede működik közre radikális indonéz iszlamista csoportokban, ez idő alatt többször letartóztatták már, börtönben is ült. Az indonéz ügyészség életfogytiglani börtönbüntetést kért rá, de a tizenöt éves büntetés is az eddigi leghosszabb, amelyet az imám kapott.

Az indonéz rendőrség antiterrorista csoportja augusztusban tartóztatta le Basírt, néhány hónappal azután, hogy a rendőrség felszámolta az acehi bázist. Az akciót követő hónapokban 120 feltételezett terrorista került az indonéz rendőrség kezére.

Basírnak köze lehetett a 2002-es bali terrortámadáshoz

Basírt a 2002-es bali bombatámadás miatt már egyszer megvádolta, és börtönbüntetésre is ítélte a bíróság terroristacsoportok támogatásáért, de később kiengedték, függetlenül attól, hogy a szakértők szerint egyértelműen ő volt a merényletet magára vállaló Jemaah Islamiyah csoport szellemi vezetője.

A terroristák 2002. október 22-én két robbantásos merényletet hajtottak végre Kuta üdülőhelyen: egyet egy kávézóban, egyet pedig egy éjszakai mulatóban. A 202 áldozat között nagyon sok külföldi, főleg ausztrál turista volt. A merényletek elkövetését magára vállaló Jemaah Islamiyah bevallott célja az volt, hogy elriassza a külföldi turistákat az indonéziai utazásoktól, és kalifátust hozzon létre a világ legnagyobb muzulmán népességével rendelkező országban.

Hat évvel később az ügyben három terroristát halálra ítéltek, és kivégeztek. Abu Bakar Basír ekkor hősnek nevezte a három kivégzett férfit, és személyesen nyilvánította részvétét a terroristák hozzátartozóinak.