Telegraph: A házi őrizetben is megfigyelik a WikiLeaks alapítóját

Vágólapra másolva!
A kormányzati dokumentumokat kiszivárogató WikiLeaks alapítóját megfigyelik abban a nagy-britanniai házban, ahol házi őrizetét tölti, állítják Julian Assange támogatói.
Vágólapra másolva!

Egy WikiLeaks-videó szerint három három kamerát is felszerelt a kormányzat abban a házban, ahol Julian Assange, a WikiLeaks alapítója a házi őrizetét tölti. Szerintük így nyomon tudják követni, ki megy és távozik a szexuális zaklatással megvádolt férfi ideiglenes lakhelyéről - számol be az esetről a brit Telegraph.

Sarah Harrison, a WikiLeaks-csapat egyik tagja szerint a kamerákat azóta telepítették a lakásba, hogy a férfi odaköltözött decemberben. Daniel Hamilton, a Big Brother Watch jogvédő csoport vezetője szerint azonnal le kell szerelni a kamerákat, amelyek rendkívüli módon sértik a magánélethez való jogot. Szerinte a rendőrségnek és a belügyminiszternek világos nyilatkozatot kell tenniük arról, hogy nem fogják eltűrni az ilyen típusú alattomos felügyeletet az Egyesült Királyságban.

A 39 éves Assange jelenleg házi őrizetben várja, hogy döntsenek Svédországnak való kiadatásáról. Az ausztrál férfi ellen két svéd nő tett feljelentést nemi erőszak és szexuális zaklatás vádjával. Assange tagadja a vádakat, mondván politikai okokból folyik ellene büntetőeljárás. A Wikileaks a nemzetközi helyzetet elemző titkos amerikai diplomáciai táviratok ezreit tette közzé.