Vágólapra másolva!
"Két fontos hét" még hátravan, de a soros magyar EU-elnökség "tulajdonképpen teljesítette, amit vállalt" - mondta az európai uniós ügyekért felelős államtitkár szerdán Brüsszelben. Győri Enikő bejelentette, hogy a leköszönő magyar elnökség javaslatot tesz majd arra, hogy 2014 a család éve legyen az Európai Unióban.
Vágólapra másolva!

Az európai uniós ügyekért felelős államtitkár szerint féléves soros EU-elnöksége alatt Magyarország "tulajdonképpen teljesítette, amit vállalt".

Győri Enikő szerdán Brüsszelben, az uniós intézményrendszerhez tartozó Európai Gazdasági és Szociális Bizottság (EGSZB) plenáris ülésén felszólalva értékelte az elnökség munkáját, megjegyezve, hogy abból "két fontos hét" még hátravan.

Győri idézte Jerzy Buzek európai parlamenti elnököt, aki nemrégiben úgy fogalmazott, hogy a magyar elnökség alatt az Európai Unió erősebb lett. Győri Enikő bejelentette, hogy az elnökség javaslatot tesz majd arra, hogy 2014 legyen a család éve az Európai Unióban.

A magyar államtitkár kiemelte azt a hozzájárulást, amelyet az uniós szerv adott az önkéntesség - idén zajló - európai évének keretében tartott elnökségi rendezvényekhez.

Az elnökség lépéseket tett az erős Európa irányában a kohéziós politika, a közös uniós mezőgazdasági politika és az energiapolitika területén is - mondta. Megemlítette a romastratégiát, a Duna-stratégiát, továbbá az EU-bővítés, a schengeni övezet bővítése és a migráció terén elért eredményeket is.

"Egész Európa kellemesen csalódott"

Az uniós ügyekben elsősorban konzultatív jogkörű EGSZB hozzászóló tagjai szintén sikeresnek értékelték az elnökséget. Staffan Nilsson elnök egyben további sikereket kívánt a félévből még hátralévő időszakban. Külön méltatta a magyar elnökség nyitott hozzáállását a civil szervezetek álláspontjának figyelembe vételéhez.

A plenáris ülésen felszólaló magyar EGSZB-tagok közül Vértes János (Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekképviseleti Szövetsége) úgy fogalmazott, "egész Európa kellemesen csalódott" a magyar elnökségben. Úgy vélte, az ország gazdaságilag egyre erősebb lábakon áll, a soros elnökség eredményei pedig magukért beszélnek.

Baráth Etele volt uniós ügyi miniszter szintén méltatta az elmúlt félévben az unió élén végzett munkát, úgy vélve, hogy mind a növekedés, mind a foglalkoztatás területén "sikerült néhány olyan cöveket leverni, amelyekre tovább lehet építeni".

Weltner János, a Semmelweis Érdekvédelmi Szövetség képviselője gratulált az elnökség "kemény és jó munkájához". Külön felhívta a figyelmet a foglalkoztatás javításának fontosságára és a szegénység csökkentését célzó erőfeszítések szükségességére, illetve a kettő összehangolására.