Utcai zavargásokra számít Oroszországban a börtönben ülő Hodorkovszkij

Vágólapra másolva!
Súlyos következményekkel járhat, ha az orosz kormány nem reformálja az igazságszolgáltatást, Oroszországnak pedig észre kellene vennie az afrikai és a közel-keleti országok forradalmainak üzenetét - mondta egy most nyilvánosságra került korábbi interjújában Mihail Hodorkovszkij. A nyolc éve börtönben levő volt iparmágnás az interjúban burkoltan a legkorruptabb politikusnak is kikiáltotta Oroszország miniszterelnökét, Vlagyimir Putyint, aki szerinte akadályozza az elnök, Dmitirj Medvegyev reformtörekvéseit.
Vágólapra másolva!

Az Oroszországban tapasztalható, széles körű korrupció és a gyenge jogállamiság elijeszti a befektetőket és növeli a társadalmi elégedetlenség kockázatát - olvasható Mihail Hodorkovszkij, börtönben levő volt iparmágnás szerdán nyilvánosságra hozott egyik korábbi interjújában. Számítani lehet utcai zavargásokra, ha az orosz kormány nem reformálja a bíróságokat, és növeli meg szabadságukat.

"Ami a jogállamiságot illeti, tudom nagyon jól, hogy az nem létezik Oroszországban - az igazságszolgáltatás pedig egyáltalán nem független" - fogalmazott. "Hazám fő feladata, hogy ne hagyja ki a békés liberalizációra kínálkozó történelmi lehetőséget" - mondta Hodorkovszkij, utalva a Észak-Afrikában és Közel-Keleten január óta végbemenő forradalmakra és felkelésekre.

A volt olajipari mágnás 2003 óta van börtönben, 13 éves büntetését tölti gazdasági bűncselekmények vádja miatt, várhatóan 2016-ban szabadul majd - írja a Reuters hírügynökség. Hodorkovszkij - aki egyike volt azoknak az iparmágnásoknak, akik a Szovjetunió 1991-es szétesése után gazdagodtak meg - tagadja az ellene felhozott vádakat, szerinte ugyanis az üzleti életben alkalmazott gyakorlatai teljesen legálisak és széles körben elterjedtek voltak. A vállalkozót a múlt héten szállították Moszkvából egy ismeretlen helyen található másik büntetés-végrehajtási intézetbe.

Dmitrij Medvegyev orosz elnök, aki már többször utalt rá, hogy szükségesnek tartaná az orosz igazságszolgáltatási rendszer gyökeres reformját, májusban azt mondta, nem járna veszéllyel Hodorkovszkij szabadon engedése. A volt mágnás azonban megkérdőjelezi, hogy birtokában van-e az orosz elnök annak a hatalomnak, amely szükséges a reformok véghezviteléhez. Szerinte ugyanis Vlagyimir Putyin kormányfő akadályozza "védence" ez irányú törekvéseit. "Véghezviheti az elnök a jövőképét?" - kérdezi az interjúban Hodorkovszkij, majd hozzáteszi: "Mindenki tudja, kik a legkorruptabb orosz vezetők: azok, akik gátolják Medvegyev reformtörekvéseit".