Gasparovic megvétózta a szlovák kisebbségi nyelvhasználati törvényt

Vágólapra másolva!
Visszaküldte a pozsonyi parlamentnek a május végén elfogadott kisebbségi nyelvhasználati törvényt a szlovák államfő. Ivan Gasparovic azt kifogásolja, hogy a jogszabály egyenjogúsítja a kisebbségi nyelveket a szlovákkal, illetve korlátozza az államalkotó szlovák nemzet jogait.
Vágólapra másolva!

A kisebbségi nyelvhasználati törvény módosítása visszakerült a pozsonyi parlament elé, mert az államfő megvétózta azt. Ivan Gasparovic azért küldte vissza a jogszabályt, mert szerinte az egy szintre hozza a kisebbségi és az államnyelvet, illetve korlátozza az államalkotó szlovák nemzet jogait. Az elnök tízoldalas dokumentumban foglalta össze kifogásait, végül a törvény egészének elutasítását javasolta a parlamentnek.

A szlovák államfő megjegyezte, nem támogatja a kisebbségi nyelvhasználati küszöb módosítását. Ugyancsak elfogadhatatlannak tartja azt a cikkelyt, amely a közigazgatási alkalmazottak beleegyezésével engedélyezné a kisebbségi nyelvhasználatot olyan településeken is, ahol a kisebbségi lakosság aránya nem éri el a tizenöt százalékot.

Ivan Gasparovic megjegyezte, a kisebbségi jogok bővítése - úgy, ahogy azt a koalíció keresztülvitte - korlátozza az államalkotó nemzet jogait, amit az alkotmány nem enged. Nem ért egyet a földrajzi nevek kisebbségi nyelvű használatával sem, mert szerinte ez "egyenjogúsítja a kisebbség nyelvét az államnyelvvel".

A pozsonyi parlament május végén fogadta el a kisebbségi nyelvhasználati törvény módosítását. E szerint az eddigi húsz százalékról a jövőben tizenöt százalékra csökkenne a kisebbségi nyelvhasználati küszöb. A törvény értelmében az önkormányzatok kisebbségi nyelven is tanácskozhatnának, és bizonyos hivatalos iratok is kétnyelvűek lennének. A szlovák országgyűlés legközelebb június végén tanácskozik, ekkor valószínűleg újra napirendre kerül a kisebbségi nyelvhasználati törvény.