Nőnek lenni Afganisztánban a legveszélyesebb

Vágólapra másolva!
Egy nemzetközi felmérés megnevezte a nők szempontjából legveszélyesebb országokat. A listát Afganisztán vezeti, majd következik a Demokratikus Kongó, Pakisztán, India és Szomália.
Vágólapra másolva!

A nők ellen elkövetett gyilkosságok kimagasló száma, jogaik sorozatos csorbulása, a férfiaknak járónál alacsonyabb fokú egészségügyi ellátás miatt került Afganisztán az első helyre abban a felmérésben, amelyben azt vizsgálták, hol a legveszélyesebb nőként élni. Az ország kaotikus helyzete, a NATO légi csapásai, és nem utolsósorban a társadalmi, kulturális hagyományok is hozzájárulnak ahhoz, hogy Afganisztán lett a legveszélyesebb hely - mondta Antonella Notari, egy nemzetközi nőjogi szervezet vezetője. Nem mulasztotta el egyben megjegyezni, hogy Afganisztánban mindezek mellett gyakorta meg is ölik azokat a nőket, akik megpróbálnak kitörni ebből a hagyományos szerepkörből.

Kongó azért lett a második legveszélyesebb állam, mert becslések szerint csak tavaly mintegy 400 ezer nőt erőszakoltak meg az afrikai országban. Kinshasát az ENSZ egyenesen a szexuális erőszak fővárosaként tartja számon, ahol különböző militáns csoportok korra való tekintet nélkül erőszakoskodnak a nőkkel.

Pakisztán a harmadik a listán, mert rengeteg kiskorú lányt adnak erőszakkal férjhez, ráadásul a savval leöntéstől kezdve a megkövezésig számos atrocitás éri ott a nőket. Az ottani emberi jogi szervezetek szerint tavaly ezer nő esett áldozatul hozomány miatt elkövetett gyilkosságnak.

India megjelenése a listán meglepetés, hiszen az ország gazdasága dinamikusan fejlődik - írja a Guardian. Mégis e dicstelen helyen végzett, mert kimagasló a női nemű csecsemőgyilkosságok száma, illetve kiterjedt a szexuális célú emberkereskedelem. Ezenkívül hárommillió prostituált dolgozik országszerte, ráadásul az érintettek csaknem fele még kiskorú.

Szomália nőügyi minisztere egyenesen meglepődött, amikor megtudta, hogy "csak" az ötödik helyen végeztek. Maryan Qasim úgy gondolta, az övék a legveszélyesebb ország, hiszen a politikai káosz közepette mindennapos esemény a szexuális csonkítás, az anyagyilkosság, valamint a nemi erőszak. A legnagyobb kockázatnak amúgy a gyereket váró asszonyok vannak kitéve, Szomáliában ugyanis egyáltalán nincs terhesgondozás.