Szorongatják a névtelen hackerek mozgalmát

Guy Fawkes, Anonimous Hacker Group, Anonymous Hacker Group,
Vágólapra másolva!
Magukra haragítottak több kormányt és felkeltették a világ legnagyobb hatalmú katonai szövetségének érdeklődését azok a hackerek, egyszerű internetfüggők és elkötelezett jogvédők, akik állítólag az Anonymous csoportot alkotják. Követeléseik egyszerűek, néphatalmat és a demokratikus játékszabályok betartását várják mindenkitől. Egy közleményük szerint a csoport lefejezhetetlen, de több jel utal arra, hogy az Anonymous nem egységes, néhány országban pedig megszorongatták a feltételezett tagjait.
Vágólapra másolva!

Internetre feltöltött videós üzenetben követelte a hétvégén Ben Bernanke lemondását a sajtóban csak Anonymous hacker csoportnak emlegetett mozgalom. Az üzenet szerint az USA központi bankját vezető Bernanke amerikai adófizetők dollármilliárdjait használta fel azoknak a megmentésére, akik a gazdasági válságot okozták. A csoport június 14-ére meghirdette az Empire State felkelést (Empire State Rebellion), és tüntetésekre szólított fel (egy Google-térképen jelezték azt is, hogy hol és mikor tartanak demonstrációkat).

A társaság azonban nem csak ezzel került be a hírekbe a hétvégén. Törökországban 32 feltételezett tagjukat tartóztatták le hétfőn a Reuters szerint, miután a csoport a múlt héten megbénította a török telekommunikációs igazgatóság honlapját, és további hasonló támadásokat tervezett az országban. A török akcióval az ellen tiltakoztak, hogy a török kormány internetes szűrőrendszert akar bevezetni augusztusban, amely mindenkire érvényes lenne.

A múlt pénteken Spanyolországban is letartóztattak három embert, akiket azzal gyanúsítanak, hogy részt vettek a csoport spanyolországi akcióiban, különböző bankok vagy épp a spanyol rendőrség honlapjai elleni támadásokban. Tíz napja a magukat ugyanehhez a csoporthoz soroló a hackerek az iráni külügyminisztérium honlapját törték fel és tettek közzé 10 ezer onnan származó e-mailt, és azzal fenyegettek, hogy a 2009-es vitatott tisztaságú és országszerte heves utcai tiltakozásokat kiváltó elnökválasztás június 13-i évfordulóján további támadásokat követnek majd el (utóbbiakról egyelőre nem érkezett hír).

Ezek azonban csak az utóbbi két hétben elkövetett akcióik. Korábban támadtak már meg hitelkártyacégeket (MasterCard), szórakoztatóipari óriást (Sony), vallást (szcientológia) vagy éppen a kormányzati adatok kiszivárogtatására létrejött Wikileaks oldal ellen fellépőket (tavalyi akcióikról itt találhat részleteket). Akcióik elterjedtsége és jellege miatt már a NATO figyelmét is felkeltették.

A legfelkészültebbek

"Megfigyelők megjegyzik, hogy az Anonymous egyre kifinomultabb lesz, és képes lehet érzékeny kormányzati, katonai, illetve céges adatokhoz is hozzájutni. Ma ennek az ad hoc jellegű, hackerekből és aktivistákból álló nemzetközi csoportnak állítólag több ezer tagja van, de nincsenek szabályai. Még nem látszik, hogy az Anonymous mennyi ideig fog még működni. Minél hosszabb ideig folytatódnak ezek a támadások, annál valószínűbb, hogy ellenlépéseket dolgzonak ki velük szemben, a csoportba beférkőznek, és az elkövetőket felelősségre vonják" - áll abban a jelentésben, amelyet Lord Michael Jopling készített a NATO számára a kibertámadások veszélyeiről. Az internetes fenyegetéseket részletező jelentés az Anonymoust nevezi meg a legfelkészültebb csoportnak az összes közül.

A társaság nem is maradt adós a válasszal. Június elején közleményt adtak ki, amelyben azt írták, hogy senkit nem akarnak fenyegetni, senkire nem akarnak semmit ráerőltetni, "egyszerűen csak szeretnénk megvonni és visszaadni az embereknek a hatalmat - amelyet egy demokráciában egyáltalán nem lett volna szabad elvenni tőlük".

Forrás: AFP
Egy követőjük utcai demonstráción

"Üzenetünk egyszerű: ne hazudjanak az embereknek, és akkor nem kell aggódniuk amiatt, hogy valaki fellebbenti a fátylat. Ne kössenek korrupt alkukat, és akkor nem kell aggódniuk amiatt, hogy valaki leleplezi őket. Ne hágják át a szabályokat, és akkor nem kell aggódniuk amiatt, hogy bajba kerülnek ezért." Figyelmeztetnek még, hogy senki ne haragítsa magára a mozgalmat. "Ne kövessék el azt a hibát, hogy azt hiszik, le tudják fejezni a fejetlen kígyót. Ha levágják a hidra egyik fejét, tíz újabbat növeszt" - írták valakik az Anonymous nevében.

Közös döntések

A hasonlat találó. Gabriella Coleman, a New York University média- és kommunikációs tanszékének munkatársa szerint a 4chan képmegosztó közösségből eredő (a közösségről bővebben itt olvashat), és internetes chatszobákban szerveződő mozgalom gyakran párhuzamosan futó akciói azt jelzik, egyszerre számos csoport aktív. A New York-i WNYC rádió egyik műsorvezetőjének interjút adó Coleman szerint miközben folyamatosan zajlik a szcientológia egyház ellen indított kampányuk - amelyhez a csúcspontján 30 ezren csatlakoztak -, más, kevésbé sikeres akciókat is végrehajtottak.

Ilyen volt például az egyiptomi zavargásokra szervezett Mash hadművelet, amely nem indult be igazán. Vannak ugyanakkor olyan akcióik is, amelyeket helyi jellege miatt nem övez akkora felhajtás, Coleman egy tavaszi olaszországi akciót hozott fel példaként, amelyben megbénítottak egy kormányzati honlapot, és szerveztek egy utcai tiltakozást is. Tagjaik zömében észak- és latin amerikaiak, európaiak, de vannak ausztrálok, sőt a fenti példák alapján iráni és törökországi hackerek is előszeretettel vallják magukat a mozgalom követőinek.

Lefejezni valóban nehéz lehet a mozgalmat, Coleman szerint ugyanis az akciókról nem vezetők döntenek, hanem a tagok megvitatják, kit támadjanak meg, és szavaznak is róla. A vitákban két csoportnak van nagyobb befolyása: azoknak, akik megteremtik az infrastruktúrát - a chatszobákat gondozzák -, illetve azoknak, akik sok munkát végeznek a mozgalomért. A csoport több tagja valóban hacker, akik profik a programozásban, és elkötelezettek az információ szabad áramlása mellett, míg a többség geek (a számítástechnika iránt az átlagosnál jobban érdeklődő felhasználó), vagy egyszerű felhasználó, aki letölthető, viszonylag egyszerűen kezelhető program futtatásával vesz részt az akciókban.

Vannak azonban másfajta tagok is. A brit Guardian a múlt héten számolt be arról, hogy az amerikai hackercsoportokba beépültek az FBI titkosügynökei. A 2600 című amerikai hackermagazin 25 százalékra tesz azoknak az amerikai hackereknek a számát, akiket beszervezett a titkosszolgálat. A Guardian szerint az Anonymus sem kivétel ez alól, erről újabban a tagok egymás elleni támadásai, fórumokról való kitiltásai tanúskodnak.

Az újabb Pearl Harbour
Leon Panetta korábbi CIA-igazgató, új amerikai védelmi miniszter szenátusi meghallgatásán többek között az amerikai hadsereg számára a hackerek jelentette kihívásról is beszélt, azt mondta, hogy a következő Pearl Harbour könnyen lehet, hogy egy internetes támadás lesz. Ezzel azonban nem mondott újat, a ZDNet amerikai technológiai hírportál egyik híre szerint az FBI egyik vezető munkatársa is használta ugyanezt a hasonlatot 1998-ban.