A török kormányfő győzött, de nem eléggé

Vágólapra másolva!
Fölényes győzelmet aratott ismét Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök pártja a vasárnap tartott parlamenti választáson, de nincs meg az alkotmányozáshoz szükséges kétharmados többsége a törvényhozásban.
Vágólapra másolva!

A szavazatok 99,7 százalékának feldolgozása után az Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) a voksok 49,9 százalékát szerezte meg, vagyis sorozatban a harmadik ciklusban irányíthatja az országot önállóan. A pártnak 325 képviselője lesz az 550 fős parlamentben, hattal kevesebb, mint eddig volt, habár valamivel több szavazatot kapott, mint négy évvel ezelőtt.

A második legerősebb párt a jobbközép Köztársasági Néppárt (CHP) lesz, amely a voksok 25,9 százalékát gyűjtötte össze. A CHP közel öt százalékkal tudta növelni támogatottságát, és 135 képviselője lesz a parlamentben.

Veszített ugyan a támogatottságából, de ezúttal is átlépte a tízszázalékos parlamenti küszöböt a nacionalista Nemzeti Cselekvés Pártja (MHP), amely a voksok 13 százalékát gyűjtött össze. A párt 54 képviselőt küldhet a parlamentbe.

Rajtuk kívül bejutott a parlamentbe 36 független képviselő is, akiket a kurd Béke és Demokrácia Párt támogatott. A török törvények szerint a függetlenek is alakíthatnak önálló frakciót, így a parlamentet gyakorlatilag négy politikai erő fogja alkotni. A választási bizottság az elkövetkező napokban teszi közzé a választás hivatalos végeredményét. A 73 millió választópolgárból több mint 50 millióan mentek el szavazni vasárnap Törökországban.

Az ellenzék is kell az alkotmányhoz

Ez az eredmény azt jelenti, hogy Erdogan pártjának abszolút többsége lesz a törvényhozásban, de nem lesz elég képviselője a kétharmados többséghez, vagyis ahhoz, hogy önállóan alkossa meg az ország új alkotmányát, amely felváltaná a hadsereg által elfogadott 1982-es alaptörvényt.

A választás utáni győzelmi beszédében Erdogan fogadkozott, együttműködik az ellenzéki pártokkal, hogy konszenzust érjen el az új alkotmány elfogadása érdekében. "Az emberek azt üzenték nekünk, hogy konszenzus és tárgyalások útján alkossuk meg az új alkotmányt. Tárgyalni fogunk róla az ellenzéki pártokkal" - hangoztatta Erdogan, aki elemzők szerint leginkább a függetlenek frakciójában lelhet szövetségesre.

Kemal Kilicdaroglu, a jobbközép CHP elnöke azt mondta, hogy a mostani a legjobb választási eredménye a kemalista pártnak az 1980-as katonai puccs óta. "Sikereket kívánunk az AKP-nak, de szem előtt kell tartania, hogy van egy az előzőnél erősebb ellenzéki párt" - mondta Kilicdaroglu, aki alig fél éve került a CHP élére.

Az eredmények nyilvánosságra hozatala után a török líra erősödött hétfő reggel az ázsiai pénzpiacokon, és elemzők arra számítanak, hogy a török fizetőeszköz tovább növeli értékét a dollárhoz képest.