Az óceán túloldalán is járattörléseket okoz a chilei vulkánkitörés

Vágólapra másolva!
Belföldi és nemzetközi járatokat töröltek a gépeket veszélyeztető vulkáni hamufelhő miatt Ausztráliában. A gépeket azért kellett leállítani, mert az óceánt átszelve elérte Új-Zéland légterét a hamu, amely a múlt héten került a levegőbe egy chilei vulkán kitörésekor.
Vágólapra másolva!

Törölte több belföldi és nemzetközi járatát a Qantas ausztrál légitársaság, mert a chilei Puyehue tűzhányó hamufelhője veszélyessé tette a repülést a térségben. A nemzetközi járatok között a szomszédos Új-Zélandra közlekedő összes vasárnapi gépet törölték.

A vulkán múlt szombaton tört ki a dél-amerikai országban, és a szél azóta 9400 kilométerre, az új-zélandi partokig fújta a hamut. A Qantas közölte: a repülőgépek hajtóművére veszélyt jelentő hamufelhő miatt törölte a Sydneyből és Melbourne-ből Új-Zélandra közlekedő összes járatát, valamint az Ausztráliához tartozó Tasmánia szigetéről induló és oda érkező járatokat. A korlátozás, amely egyelőre csak vasárnapra vonatkozik, nagyjából 1500 utast érint.

Két másik légitársaság, a Virgin Australia és az Air New Zealand ugyanakkor nem törölt egy járatot sem. Az új-zélandi társaság közölte, módosította járatai útvonalát, illetve a repülési magasságot, hogy repülőgépei kikerüljék a vulkáni hamufelhőt.

A chilei vulkánkitörés miatt a héten számos légi járatot töröltek Dél-Amerikában is. Tavaly az izlandi Eyjafjallajökull tűzhányó kitörése után zárta le számos európai ország hosszú időre légterét; akkor összesen több mint 100 ezer járatot töröltek, a békeidőben példátlan intézkedések több mint nyolcmillió utast érintettek.