Unokahúga robbantotta fel a szomáliai belügyminisztert

Vágólapra másolva!
Egy robbanás során meghalt pénteken a szomáliai belügyminiszter.Az ország biztonsági szolgálata szerint a saját otthonában végzett vele egy öngyilkos merénylő, aki egyébként az unokahúga volt.
Vágólapra másolva!

Egy robbanás során meghalt Abdishakur Sheikh Hassan szomáliai belügyminiszter. A szomáliai biztonsági szolgálat szerint egy öngyilkos merénylő végzett a miniszterrel, aki az áldozat unokahúga volt. Egy sofőr állítólag látta besurranni a nőt a miniszter otthonába. A miniszter a robbanásban súlyosan megsebesült, majd kórházba szállítása után meghalt. A robbantáskor több vendég is tartózkodott a házban, ők könnyebb sérüléseket szenvedtek.

A megölt miniszter egyik rokona szerint az al-Kaidával kapcsolatban álló Shabab iszlamista szervezet küldte a nőt házba. Ezt az információt a nyomozók még nem erősítették meg, de tény, hogy a Shabab már több kormánytagot megpróbált eltenni láb alól. Az al-Kaidával szövetséges Shabab mozgalom fegyveresei által szorongatott szomáliai kormányzat csak a főváros, Mogadishu egy része felett gyakorol ellenőrzést. Az országban a 90-es évek elején amerikai vezetéssel megkísérelt ENSZ-béketeremtő akció kudarca után nyugati katonai erők nem avatkoztak be nyíltan a konfliktusba. A legveszélyesebb hajózási útvonal is Szomália mellett húzódik, a 2011 első három hónapjában lezajlott rekordmennyiségű kalóztámadások kétharmadát itt követték el.