Szigorítják a hackerek büntetését az uniós tagállamok

Vágólapra másolva!
Komoly támadások érték az utóbbi hetekben a francia kormány, és európai uniós intézmények számítógépes rendszereit, ezért uniós tagállamok megállapodtak, hogy szigorítják a kiberbűnözők büntetését. Az egyezség szerint minimum öt év börtönt kaphat, aki ilyen jellegű bűncselekményt követ el.
Vágólapra másolva!

Szigorúbban büntetik a számítógépes rendszerek támogatóit az Európai Unióban - állapodtak meg a tagállamok pénteken. Az új szabályozás szerint a hackerek minimum ötévi börtönbüntetéssel sújthatók. Keményebben büntetik a kéretlen e-maileket küldő hálózatokon keresztül elkövetett törvénysértéseket, illetve szankcionálják az internetes személyazonosság-lopást és az illegális adathalászatot is.

A 27 tagállam megegyezett, hogy hamarosan létrejön egy nemzetközi csapat az unió rendvédelmi ügynökségén belül, ami kifejezetten a kiberbűnözőkre specializálódik. A szigorítás oka, hogy egyre gyakrabban fordulnak elő európai intézmények és globális nagyvállalatok ellen elkövetett hackertámadások. Februárban Franciaországot ért kibertámadás a G20-ak párizsi tanácskozása előtt, a márciusi uniós csúcstalálkozót megelőzően pedig európai intézményeket céloztak meg számítógépes bűnözők. A héten pedig támadás érte a Google, a Sony, a Nintendo és a Lockheed Martin cégeket is.

Spanyol hatóságok közben bejelentették, őrizetbe vették az Anonymous nemzetközi hackercsoport spanyol részlegének három vezetőjét. A csoport vállalatok és kormányok honlapjaira hatolt be világszerte.